Начало Юри Випс

      Юри ВипсЕстония

      Юри Випс
      Юри Випс

      Юри Випс е роден на 10 август 2000 г. в Талин, Естония. Започва да се състезава с картинг в родината си през 2011 г. Към шампионати с едноместни състезателни автомобили преминава през 2016 г.

      Първата крачка в кариерата на Випс е Формула 4 – италианския и немския ADAC шампионати

      Състезава се в двете първенства през 2016-2017 г. Печели титлата в ADAC F4 след двубой със съотборника си в Према Маркус Армстронг. През 2017-та прави тест на болид от Формула 3 на пистата Маникур във Франция. В края на сезона дебютира в F3, замествайки Петру Флореску на трасето Мотопарк в Ошерслебен, Германия.

      Випс започва да се състезава редовно във Формула 3 през 2018 г. с Мотопарк. Преминава в Хайтек Гран при за сезон 2019, като и през двата сезона е четвърти при пилотите.

      За сезон 2020 е обявено, че Випс ще кара в японската Супер Формула. Избухналата пандемия от COVID-19 не позволява това да се осъществи. Вместо това кара в „резервния“ си шампионат – европейските серии Формула Риджънъл (FREC – Formula Regional European Championship). Освен това е извикан да замести контузения пилот на ДАМС Шон Гелаел в надпреварите на Спа (Белгия) и Монца (Италия) във Формула 2.

      Краят на 2020 г. е още по-хаотичен за Випс. Той успява да замине за Япония и изкарва двуседмична карантина, за да участва в старта на Аутополис. Междувременно пропуска два кръга от FREC, където може да спечели допълнителни точки за супер лиценза си. В седмицата преди състезанието на Аутополис пък от Тийм Муген съобщават, че Випс все пак няма да кара в оставащите стартове от японския шампионат. Естонецът е извикан обратно в Европа от Ред Бул, тъй като е резервен състезател на тима в F1.

      За 2021 г. Випс подписва договор с Хайтек да участва във Формула 2

      През сезона отбелязва 2 победи и 6 подиума, завършвайки шести в първенството. Продължава да се състезава в F2 и през следващия сезон, когато резултатите му са 1 победа, 2 полпозишъна и 5 подиума.

      В края на 2018 г. Юри Випс става част от академията на Ред Бул за млади пилоти. През последните години е резервен пилот за отбора от Милтън Кийнс и Алфа Таури. През юни 2022 г. избухва скандал заради расистка дума, казана от Випс по време на стрийм на живо в интернет. През юли Хелмут Марко потвърждава, че естонецът вече не получава никаква подкрепа от Ред Бул.

       

      View this post on Instagram

       

      A post shared by Jüri Vips (@juri_vips)

      Отбор2022 Ред Бул
      Кога е роден10 август 2000 г.
      Къде е роденТалин, Естония
      Семейно положение
      Къде живее
      Дебют
      Участия
      Победи
      Първи позиции
      Най-добро класиране в състезание
      Най-добро класиране в шампионата
      Спечелени точки
      Спечелени титли