Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул изхвърли Випс от академията си и като тест пилот на...

Ред Бул изхвърли Випс от академията си и като тест пилот на F1 тима заради расистка реплика

1856
0
Юри Випс
Юри Випс; снимка: снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул съобщи, че прекратява договора на Юри Випс заради расистка реплика, казана по време на стриймвана онлайн игра. Случаят стана известен миналата седмица. Веднага бе обявено, че естонският пилот е отстранен от всякакви дейности, докато бъде проведено разследване. Малко след това бяха премахнати всички снимки на Випс. Останаха само няколко материала, съдържащи името му.

Резултатът от проверката бе обявен днес. Това става, след като Формула 1, ФИА и Мерцедес осъдиха расистко определение спрямо Люис Хамилтън от страна на Нелсън Пике. Изявленията им бяха подкрепени и от повечето от останалите Гран при екипи.

„След разследването на онлайн инцидент с участието на Юри Випс Ред Бул Рейсинг прекратява договора на Юри като тест и резервен състезател. Отборът не толерира никаква форма на расизъм“, се казва в кратко изявление от Милтън Кийнс.

Випс е отстранен също така от академията на Ред Бул – програмата на компанията за таланти. Все още не е ясно какво ще е бъдещето му във Формула 2. Естонецът по принцип кара за отбора на Хайтек, а F2 има състезания този уикенд на пистата Силвърстоун във Великобритания.

Във Формула 2 има петима кадри от академията на Ред Бул (заедно с Випс). Естонецът направи дебют в официална F1 сесия по-рано този сезон. Той кара в свободна тренировка през уикенда за Гран при на Испания.