Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотът с най-бърза обиколка може да получава 1 точка

Пилотът с най-бърза обиколка може да получава 1 точка

1999
0
Даниел Рикиардо
снимка: Майкъл Потс

Пилотът, направил най-бърза обиколка в състезанието, може да получава 1 точка от този сезон във Формула 1. Това е станало ясно сред среща на Световния спортен съвет на ФИА вчера. Според информация на racefans.net съветът е изразил своята подкрепя към идеята, която отдавна се обсъжда

За да бъде одобрено новото правило още за тази година, се изисква подкрепа под формата на мнозинство от Стратегическата група на F1 и единодушна такава от F1 Комисията. Крайният срок това да бъде гласувано е идния понеделник (11 март). Според изданието членовете на ФИА са били инструктирани да гласуват положително за приемане на правилото.

В предложението е заложено, че пилотът, който е направил най-бързата обиколка, ще получи точка само ако е завършил и сред първите 10 на състезанието. С това се цели да се избегне ситуацията, при която пилотите в дъното на класирането без шанс за топ 10, да започнат масово да спират в бокса в последните обиколки и да слагат нови гуми софт.

Точка за най-бързата обиколка не е нещо ново за Формула 1. В периода 1950-1959 г. пилотът с най-бърз тур също е получавал 1 т. Като тогава тя е имала много по-голяма стойност. Защото победителят е вземал 8, вторият 6, третият 4, а четвъртият и петият съответно 3 и 2 т.