Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилоти и част от екипите вече пътуват за Бахрейн

Пилоти и част от екипите вече пътуват за Бахрейн

25
0
Гран при на Бахрейн
снимка: Ферари

Вълнението от Гран при на Китай, първата победа на Нико Розберг във Формула 1 и първият успех на Мерцедес от 1955 г. постепенно ще утихват през следващите дни, отстъпвайки място на новините от Бахрейн.

Размирното кралство ще посрещне F1, след като в Шанхай ФИА пусна специално изявление, че надпреварата ще се състои. След това Бърни Екълстоун се срещна с шефовете на отбори и всички единодушно заявиха колко щастливи са, че ще пътуват за пистата Сахир.

Това обаче не сложи край на дискусиите разумно ли изобщо да се рискува с провеждане на старта. Последните взети решения и направени уверения всъщност бяха повод за коментари като този в британския Гардиан:

– Формула 1 е най-откъсната от действителността в сравнение с която и да е друга спортна дисциплина и решението да се пътува за Бахрейн е тържество на бизнеса над спорта. То поставя под въпрос същността на шампионата и качествата на хората, които го управляват. Екълстоун нарече ситуацията в кралството много и тиха и спокойна, докато новинарските агенции продължаваха да съобщават за сблъсъци, използване на сълзотворен газ и всякакви други средства срещу протестиращи. Погребение на застрелян миналия месец активист за човешки права в Бахрейн отново ескалира напрежението. Графитите по стените вече бяха придружени от реплики като тази на Набил Раджаб от Центъра за човешки права: „Може да видим убийства през следващите дни заради F1“.

Междувременно третият кръг от шампионата отмина и някои от журналистите, пилотите, част от екипите потеглиха директно за Бахрейн. Йън Паркс от Прес Асоусиейшън съобщи в Туитър акаунта си, че на път за кралството е засякъл Бруно Сена, Серхио Перес, Себастиен Буеми, Жером ДАмброзио. На въпроса му защо лети за близкоизточната държава, бразилският пилот на Уилямс отговорил шеговито:

– Не знам, не съм си проверил билета правилно!

От Бахрейн тепърва ще идва информация за обстановката. Интересно е обаче дали Екълстоун или Жан Тод – и двамата демонстрирали присъствието си в Китай – ще се появят на Сахир.