Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилоти от F1 отправиха критики към ограниченията на пистата в Лосаил

Пилоти от F1 отправиха критики към ограниченията на пистата в Лосаил

785
0
Гран при на Катар, Лосаил, Формула 1, F1, GPDA
снимка: Пирели

Пилоти от F1 отправиха критики към ограниченията на пистата в Лосаил. Някои от тях не пропуснаха да изразят и недоволството си от това нещо заради големия брой наказания по време на уикенда в Катар и дори определиха границите на трасето като „смешни“.

Миналия уикенд Катар прие втория си старт от F1. Домакин на събитието отново бе Лосаил. Този път обаче пистата бе малко по-различна спрямо тази преди две години. Промените по трасето засягаха най-вече инфраструктурата около него. В същото време пистата в Лосаил бе напълно преасфалтирана и имаше нови бордюри

Новите бордюри в Лосаил обаче създадоха доста проблеми. Заради тях пилотите изпитваха затруднения и често пъти преминаваха извън очертанията на трасето. Само по време на състезанието бяха извършени общо 51 нарушения. Този брой е по-голям с всяко друго трасе от тазгодишния календар. Изключение прави Ред Бул Ринг, където бяха регистрирани 83 нарушения.

Някои от пилотите- Серхио Перес, Александър Албон, Ланс Строл и Пиер Гасли – получиха няколко наказания за заради превишаване на ограниченията на пистата в различни точки на трасето. В крайна сметка единствено мексиканецът спечели точка, докато останалите останаха извън топ 10.

Строл получи две петсекундни наказания заради пет отделни нарушения. В резултат на това той пропусна да спечели първите си точки след лятната пауза. Пилотът на Астън Мартин определено бе ядосан заради границите на пистата Лосаил.

„Шега е, че дават наказания за това нещо. Те не разбират какво е F1 в наши дни.“

Ограниченията на трасето бяха променени след първия ден на рейс уикенда в Лосаил. Така трябваше да се попречи на пилотите да се движат по бордюрите в завои 12 и 13, за които се смяташе, че може да доведат до проблеми с гумите.

Според Строл, трудността да се спазват линиите, предвид огромните физически изисквания, които пилотите изпитват по време на състезанието, е била твърде голяма.

„Това, на което ни подлагат, е да ни налагат наказания за ограниченията на пистата, да я правят по-тясна и да ни казват, че не можем да минаваме през бордюрите. Ако го направим, то тогава гумите се повреждат. Мисля, че въпросът с ограничението на пистата е нещо, което просто трябва да се реши“, каза Строл.

„Видяхме Австрия, видяхме и миналия уикенд. Хората получават наказания. Не е като да печелим предимство, когато излизаме от пистата след 60 обиколки концентрация при 65, 70-градусови температури в колата и натоварване от порядъка на 5-6 пъти G“, продължи пилотът на Астън Мартин.  „Това е разочароващата част. Стори ми се, че изкарахме добро състезание, за да завършим девети, а след това отидохме 11-ти заради двете наказания. Наистина е разочароващо да не си тръгнем с точки от едно такова състезания“, завърши Ланс Строл.

Същевременно Перес вярва, че е било „невъзможно да се види“ дали е в рамките на ограниченията на пистата Лосаил или не

„Наваксвах голяма разлика, отказвах се от толкова много време за обиколка, но въпреки това получих повече наказания. За мен беше много трудно да преценя ситуацията“, каза Перес.

„Имаше пилоти, които можеха да го направят, така че не мисля, че съм се справил достатъчно добре в това отношение. Но също така смятам, че в крайна сметка ограниченията на пистата бяха една шега“, добави пилотът на Ред Бул.

Някои пилоти изтъкнаха изключително тежките условия, в които са се намирали по време на състезанието. Според Шарл Льоклер, това създава затруднения при спазването на границите на трасето.

„Говорим за сантиметри при скорост 280 км/ч. Дори в квалификациите е трудно да ги спазваме. Това също така е голям кошмар в края на състезанието“, коментира Льоклер.

„Може би има неща, които бихме могли да направим, защото тези автомобили сега са толкова бързи във високоскоростните завои. Когато правим толкова квалификационни обиколки, G-силите, през които преминаваме през тази горещина, са наистина луди“, добави звездата на Ферари.