Начало Formula E News Пилоти от Формула Е разкритикуваха хората, които нахлуха на пистата по време...

Пилоти от Формула Е разкритикуваха хората, които нахлуха на пистата по време на вчерашния старт в Берлин

361
0
Формула Е в Берлин
снимка, Формула Е

Пилоти от Формула Е разкритикуваха хората, които нахлуха на пистата по време на вчерашния старт в Берлин. Някои от тях дори осъдиха тези действия, особено като се има предвид опасността, на която са се изложили, стоейки пред някои от автомобилите.

Берлин прие седмия и осмия кръг от сезон 2022-23 във Формула Е. Тази година трасето в Темпелхоф отново прие два старта. Единият от тях се проведе в събота, а другият- в неделя

Стартът на вчерашната надпревара във Формула Е беше забавен с близо 10 минути заради група протестиращи, които прескочиха предпазните ограждения, нахлуха на старт-финалната права и седнаха пред някои от автомобилите. За щастие не се стигна до инциденти след като охраната бързо успя да отстрани хората от трасето. После протестиращите бяха задържани от полицията.

Отговорност за проявата пое германската група Letzte Generation (Последното поколение), която през уикенда проведе редица демонстрации в Берлин. Активистите на групата призовават германското правителство да предприеме действия срещу изменението на климата и дори съобщи за действията си в Туитър.

„Ние сме на пистата за Формула Е, за да алармираме. Време е да намалим темпото, защото сме на магистралата към климатичния ад с крак, който е на педала на газта“, се казва в пост в Туитър.

Малко по-късно Формула Е публикува свое изявление по този случай

„Състезанието беше временно отложено, докато местните власти реагираха на протестна акция, която не е свързана със събитието. Службите за сигурност бързо и безопасно овладяха смущенията. Така събитието можеше да се проведе по план.“

Letzte Generation обяви, че ще се насочи към конкретни събития в цяла Германия, включително и Формула Е. Групата неотдавна заяви пред германски уебсайт (thelocal-de), че ще дойде в Берлин и ще спре града, за да накара правителството да продължи напред. Твърди се, че над 800 души от Германия са се включили в дейностите на организацията.

Протестиращите се приближиха до няколко автомобила от Формула Е, сред които беше и този на Джейк Денис. Пилотът на Андрети Аутоспорт заяви, че не знае каква е целта или какво се опитват да постигнат тези хора. Според него, те са пробвали да седнат и да предизвикат бунт.

„Бях доста впечатлен от това колко бързо отстранихме тази ситуация и продължихме състезанието“, каза Денис.

„За щастие те го направиха преди светването на светлините. Така ни позволиха да седнем и да изчакаме. Смятам, че всички пилоти свършиха добра работа, за да останат спокойни, защото това може да доведе до натрупване на напрежение. За щастие на завой №1 беше доста чисто. Лично аз вярвам, че свършихме добра работа, за да отстраним този проблем възможно най-бързо“, добави пилотът на Андрети.

Нико Мюлер (Abt Cupra FE Team) добави, че е видял хора да бягат на пистата, след което са седнали близо до него и са попречили на старта на състезанието в Берлин

„Мисля, че е доста нелепо. Не знам дали тези хора осъзнават какво правим тук. “

Антонио Феликс да Коста (Порше) заяви, че не фен на подобни неща.

„Мисля, че всички се борим за едно и също право. Не съм сигурен какво се опитваха да направят, защото ние сме може би най-лошата категория в моторните спортове, в която да дойдат и да направят това“, заяви Да Коща. „Ние сме най-екологичната, устойчива и нова серия, която някога е съществувала. Разширяваме границите във всяка посока“, добави звездата от Формула Е.

Съотборникът на Мюлер Робин Фрайнс също беше объркан от действията на протестиращите.

„Просто не мога да разбера какво мислят тези хора. Ние сме тук, Формула Е се бори за опазване на околната среда, а те правят това. Наистина не го разбирам.“

В крайна осмия кръг от сезон 2022-23 във Формула Е се проведе без повече подобни прояви. Надпреварата бе спечелена от Ник Касиди (Енвижън Рейсинг), следван от Джейкс Денис и Жан-Ерик Верн (DS Пенске).