Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилоти призоваха за промяна на втори завой в Сочи

Пилоти призоваха за промяна на втори завой в Сочи

2120
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо; снимка: Рено

Втори завой на Сочи Аутодром и зоната за сигурност там се превърнаха в най-обсъжданата част от трасето, на което през миналия уикенд се проведе Гран при на Русия. Рейс директорът Майкъл Маси бе издал инструкции как да се връщат пилотите на пистата при излитане настрани. Доста пилоти заявиха впоследствие, че конфигурацията на 90-градусовия десен завой. Карлос Сайнц разби колата си там, след като не прецени с каква скорост се връща на трасето. Даниел Рикиардо и Алекс Албон получиха наказания за това, че не минаха през табелите според инструкциите. В събота за същото провинение по време на квалификацията бяха разследвани четирима състезатели – Люис Хамилтън, Ромен Грожан, Кевин Магнусен и Николас Латифи.

„Тази геометрия е странна“, каза Рикиардо. „В моята ситуация например аз блокирах колелата. Тъй или иначе щях да мина на ръба. Но начинът, по който е оформен, ти оставя надежда до последната минута или по-точно казано, до последната секунда. А после не можеш да минеш през табелите, губиш още 5 секунди и няма връщане. Няколко пилоти изразиха мнение по въпроса за този завой. Според мен трябва да се направи нещо, дори само, за да има шанс за повече изпреварвания например.“

Джордж Ръсел от Уилямс нарече кривата „ужасен дизайн“. Според него това е един от най-лошите завои в календара изобщо

„Всъщност това го предложих на пилотски брифинг по-рано този сезон. Има достатъчно място, за да се направят първи и втори завой като в Бахрейн например. Така би могло да се постигнат две неща: първо по-добри състезания и второ – избягване на тези пресичания. При 90-градусов завой, който се стеснява, е ясно, че ще има избутани, когато три-четири коли са надбягват“, каза англичанинът.

Карлос Сайнц каза, че не е преценил скоростта си точно там, но също не харесва завоя.

„Тази крива не е добре измислена. Принуждава пилотите да преминават по странни траектории и се стига до нелепи инциденти като петсекундни наказания“, каза испанецът.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.