Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите искат ясни правила за лимитите на пистата

Пилотите искат ясни правила за лимитите на пистата

28
0

Пилотите от Формула 1 са изискали от ФИА константни и стриктни правила относно лимитите на пистите по време на последната среща на Комисията на състезателите. Темата стана актуална след гръмналите гуми на Розберг и Фетел в Гран при на Белгия, като се предполага, че проблемите може да са възникнали заради широкото преминаване на някои завои от болшинството от пилотите и полепването по гумите на остри отломки или парчета, които да са довели до спуканите гуми.

Затова Комисията на пилотите иска на следващата среща да присъства представител на ФИА, за да бъде намерено решение, което да проработи не само за Ф1, но и за другите състезателни категории, включително тези с мотори.

Според някои проблемът може да се реши като се поставят по-сериозни бордюри, които да накарат пилотите да спрат да излизат от рамките на пистите. Това обаче ще трябва да се дискутира с шефовете на трасетата.

В краткосрочен план състезателите настояват за по-стриктно следене на излизането от пистата и по-константни правила за лимитите на трасето. Защото на едни и същи писти на някои завои излизането извън очертанията с 4-те колела е разрешено, тъй като ФИА изчислява, че пилотите не печели нищо от това. А на други то е забранено, защото федерацията смята, че състезателите печелят време.

В тази връзка комисията на пилотите смята, че трябва да има универсално правило за всички писти и категории, което да постановява, че не пилотите не е позволено да излизат от ограниченията с цялата кола.