Начало Formula 1 News Пилотите на Ферари най-бързи в третата тренировка на Спа

Пилотите на Ферари най-бързи в третата тренировка на Спа

22
0
Себастиан Фетел

Пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен постигнаха най-добри времена в 3-ата свободна тренировка за Гран при на Белгия на Спа. Двамата показаха отлична скорост с гумите суперсофт, като Фетел изпревари финландеца само с 63 хилядни.

Много близо до тях обаче беше Хамилтън, който завърши сесията с 3-о време и бе с малко над 0.1 сек по-бавен. Валтери Ботас остана 4-и на 0.8 сек, но той не направи чиста бърза обиколка със супермеките гуми.

Далеч назад бяха състезателите на Ред Бул. Макс Верстапен изостана на 1.4 сек от Фетел, а Даниел Рикиардо беше дори на 1.8 сек, но с гумите софт. Най-добър от останалите беше Шарл Льоклер със Заубер.

Тренировката започна при слънчево, но хладно време с температури от около 13 градуса на въздуха. Алонсо първи записа бърза обиколка с гумите медиум, като използва и въздушната струя на своя съотборник Вандоорн на дългата права Кемъл. Щофел я подобрим с 39 хилядни, преди Фернандо да свали още 2 десети.

Райконен в първия си опит със суперсофт веднага поведе, като беше по-бърз от пилотите на Макларън с цели 3.5 сек. Фетел зае 2-ото място, но попадна в трафик в края на обиколката си и затова изоставането му бе 1.7 сек. В следващия си опит германецът се доближи на 0.444 сек. от Ледения.

 

 

С по-твърдите гуми софт Ботас бе на половин секунда от Кими, а Хамилтън само на 0.1 сек също със софт. Валтери подобри резултата си и се нареди 3-и пред Фетел. Изглежда колата на Мерцедес работеше по-добре именно с гумите софт. Това потвърди отново Ботас, който с тях се доближи на 0.067 сек. Рикиардо също правеше обиколки с меки гуми, но дефицитът му беше цели 1.8 сек.

 

 

С нов комплект суперсофт Райконен постигна 1:42.734 мин, като Фетел и Хамилтън със същите гуми бяха само на 0.033 и 0.064 сек зад него. Пилотите на Ферари направиха по още един опит, като и двамата подобриха времената си. Този път по-бърз с 63 хилядни бе Себастиан – 1:42.661 мин. Верстапен и Рикиардо отново бяха далеч от лидерите – на 1.8 сек.

 

 

10 минути преди края на сесията Вандоорн излетя от пистата на правата Кемъл, докато се опитваше да изпревари Ботас от външната страна. Изглежда пилотът на Мерцедес не го видя и затвори траекторията, след което белгиецът излезе в тревата и се удари в предпазните мантинели. Сесията беше спряна за 8 минути. Вандоорн и Алонсо завършиха на последните 2 места сесията – 20-и и 19-и.

В самия край тренировката беше отново подновена, но само част от пилотите имаха време да запишат по 1 бърза обиколка. От водещите това стори Верстапен, който обаче беше все така далеч от лидерите – на 1.4 сек. В суматохата на излизане от бокса се завъртя Пиер Гасли, но пилотът на Торо Росо все пак се опази от удар.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter