Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите не харесват идеята за обърнат грид, изпратиха писмо на Маси за...

Пилотите не харесват идеята за обърнат грид, изпратиха писмо на Маси за катастрофата на Муджело

1713
0
грид, стартова решетка, старт, Формула 1, F1, Гран при на Тоскана, Муджело
снимка: Пирели

Мнозинството пилоти във Формула 1 не харесват идеята за прилагането на обърната стартова решетка в спорта. Повечето от тях смятат това за изкуствен опит да се вкара шоу елемент в надпреварите, както и че едва ли ще има съществена промяна.

„Това е изкуствен опит за създаване на шоу, което не е същността на Формула 1. Колите ще завършват на същите позиции. Но най-бързият автомобил трябва да е начело. За това работят всички. F1 е за чистото представяне“, заяви Макс Верстапен на пистата в Сочи, където този уикенд ще се проведе Гран при на Русия.

Даниел Рикиардо попита дали ако всеки пилот спечели победа в F1, то успехът ще има същата стойност като в момента.

„Нужен е баланс и границата е много тънка. Затова съм резервиран. Трудно е, защото искаме по-вълнуващи състезания. Но това все пак е Формула 1 и според мен големият трофей трябва да има определена стойност. А с обратен грид тя би изчезнала в някаква степен“, допълни австралиецът.

Ландо Норис не смята, че подобно разместване на състезателите със сигурност ще доведе до по-добро състезание.

„Видях, че Тото Волф е обяснил как F1 не е кеч и съм съгласен“, каза от своя страна Серхио Перес. „Проблемът в нашия спорт са разликите между отделните отбори. Работи се по поправяне на това за 2022 г. Не смятам, че (обърнатият грид) е добра идея за спорта. Съботите са нещо специално за F1, както и неделите. Въвеждането на нещо такова би отнело част от (очарованието на) съботата.“

Джордж Ръсел заяви, че според него Мерцедес пак ще печели, дори при обърнат грид.

„В средата на колоната ще е интересно, защото скоростта на колите там е близка. Тези, които са отзад, не биха могли да изпреварват. Трябва да пробваме. Може да е вълнуващо или да не стане. Може да опитаме веднъж“, добави англичанинът.

От асоциацията на пилотите във Формула 1 (GPDA) пък изпратиха писмо на рейс директора на ФИА Майкъл Маси във връзка с масовата катастрофа при едно от рестартиранията на Гран при на Тоскана

Те са помолили Маси да разясни перспективата на федерацията и ще обсъдят въпроса на днешния си брифинг след тренировките.

„Нещо се обърка, трябва да го анализираме и да намерим по-добър вариант. Не можем да сме доволни от някои от получилите се ситуации. Бих искал обаче диалогът да остане между Майкъл и нас“, каза Себастиан Фетел, който е един от директорите на GPDA.

„Трябва да се поучим от станалото. Не си улеснихме живота с това, че някои хора поставиха под съмнение старта. Определено ще го обсъдим. Заедно с ФИА трябва да анализираме какво може да се направи по-добре, защото катастрофата бе голяма и можеше да е далеч по-лоша, ако ударите бяха под различни ъгли. Инцидентът бе сериозен и е наложително да се постараем да избегнем повторение. Ще го обсъдим“, добави Карлос Сайнц.

Другият директор на асоциацията – Ромен Грожан – направи подобно изявление.

„Написахме писмо на Маси, за да видим какво можем да свършим по-добре. Не мисля, че на Муджело имаше нещо отличаващо се кой знае колко по отношение на рестартовете. Множество дребни елементи доведоха до голяма катастрофа. Но може би някои промени на отделни правила биха могли да помогнат. Именно това искаме да обсъдим, за да избегнем подобни плашещи моменти. Извадихме късмет, че никой не пострада, тъй като катастрофата се случи при доста висока скорост.“

Веднага след състезанието на Муджело Маси бе категоричен, че безопасността на пилотите не е поставена на риск и не е необходимо правилата да се променят. Управляващият спортните въпроси в F1 Рос Браун пък каза, че рейс директорът и ФИА са се справили чудесно с управлението на надпреварата.