Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите обсъждат цените на суперлицензите

Пилотите обсъждат цените на суперлицензите

47
0

Пилотите от Формула 1 отказват да подновят своите задължителни суперлицензи, тъй като водят дискусии с ФИА във връзка с цените им.

Миналата година пилотите бяха недоволни от скока в цените на суперлицензите. През 2007 година от тях са били искани 1 725 евро такса плюс 456 евро на точка. През 2008 година обаче таксата бе 10 000 евро, а на точка пилотите трябваше да плащат по 2000 евро. Тогава те приеха скока в цените, въпреки че водиха преговори с ФИА и шефа на Формула 1, Бърни Еклестън, по този повод.

Бившият световен шампион Фернандо Алонсо каза: „Това е много сериозен проблем… всички сме съгласни, че не е нормално цената да скача за един сезон с 500-600 процента.”

В средата на сезона се говореше, че пилотите подготвят някаква форма на протест, но се оказа, че слуховете са неоснователни. Сега обаче отново се чува, че пилотите са взели проблема в свои ръце, тъй като се подготвя поредно (макар и дребно) увеличение в суперлицензите.

Според проекта цената на лицензите скача на 10 400 евро (400 евро отгоре), докато пилотите ще трябва да плащат вече по 2100 евро на точка (със 100 евро повече). Освен това има и застраховка на стойност 2 720 евро.

Въпреки че скокът в цените се дължи предимно на инфлацията, стана ясно, че от Асоциацията на пилотите от Формула 1 въпреки това не са доволни. При новите правила Люис Хамилтън би трябвало да плати 218 920 евро.

Затова и от асоциацията ще се опитат да отменят увеличението и по този повод апелираха да не се подновяват суперлицензите.