Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите притеснени от входа на бокса в Баку

Пилотите притеснени от входа на бокса в Баку

54
0

Пилотите от Ф1 масово изразиха притесненията си от входа на бокса в Баку. Последният предлага сериозно предизвикателство за състезателите, като от висока скорост на излизане на старт-финалната права, те трябва да намалят много за тесен шикан, след който има още 100 метра права, чак след която влиза в сила ограничението на скоростта в питлейна.

Така пилотите ще могат да спечелят много време ако минат по-бързо през шикана или да загубят доста ако минат с по-ниска скорост. А това е предпоставка за сериозни инциденти, тъй като ако влезе във въпросния участък твърде бързо, пилотът може да се удари както в предпазната стена отляво, така и в тази отдясно.

„Този вход на бокса може да доведе до големи инциденти и не съм сигурен, че искаме точно това, заяви Маркус Ериксон от Заубер. – Мисля, че ще имаме известна дискусия след първите свободни тренировки.”

Даниел Рикиардо от Ред Бул е на подобно мнение, като според австралиеца входа към пита е голямо и забавно предизвикателство за пилотите, където може да се спечели много време.

„Ако преминеш правилно през входа на бокса и не направиш грешка, лесно печелиш половин секунда, ако не и цяла секунда, заяви Даниел. – Ако сбъркаш обаче, или ще катастрофираш или ще загубиш много време. Разликата между доброто преминаване и лошото е голяма.”

Фелипе Маса от Уилямс добави, че никога не е виждал такава конфигурация на входа към пита. „Може би такава е само на Интерлагос, но там скоростта през шикана е висока и със сигурност е по-лесно да се преминава от това тук. В Баку трябва да спираме здраво.”

Според Бътън от Макларън пистата като цяло е крачка назад по отношение на сигурността, като някои от завоите според него са опасни. Британецът визира завои 3, 7 и 14, които нямат никаква зона за сигурност.