Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите приветстват сигурността

Пилотите приветстват сигурността

37
0

Страховитата катастрофа на Марк Уебър, при която неговият Ред Бул излетя във въздуха след удар с Лотус-а на Хейки Ковалайнен, стресна зрителите на Гран при на Европа сериозно, но за щастие австралиецът бе невредим. Той слезе сам от потрошения си болид, блъснал се с голяма скорост в предпазните бариери след приземяването си. Съотборникът му Себастиан Фетел, както и пилотите на Макларън Дженсън Бътън и Люис Хамилтън видяха инцидента при пристигането си в залата за пресконференции. Всички бяха щастливи, че Марк е добре и не пестяха добрите си за думи за страхотното ниво на сигурност във Формула 1 понастоящем.

– На хората понякога им липсва забавлението. Твърдят, че е скучно и нищо не става, но такива случаи (като катастрофата на Уебър – б.р.) напомнят, че понякога нещата могат тотално да се объркат. Щастлив съм, че Марк е добре. Но и днес, за да си добър автомобилен състезател, са нужни същите качества като преди 30-40 години. Просто никога не бива да се губи респект към спорта – бе коментарът на Фетел.

Бътън и Хамилтън бяха категорични, че инцидентът е демонстрация на постиженията на ФИА по отношение на сигурността.

– Спортът обаче просто няма да е същият без фактора опасност. И макар че той понякога се намесва сериозно, е хубаво, че нещата приключват добре – допълни Хамилтън.

Световният шампион за 2009 г. пък отбеляза станалите по време на надпреварата от GP2 по-рано днес сериозни катастрофи.

– Надбягване с толкова високи скорости никога няма да е напълно безопасно, така че трябва да уважаваш колата си и това, което правиш – добави Дженсън.