Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите са недоволни от звука на двигателите, не се радват на карането,...

Пилотите са недоволни от звука на двигателите, не се радват на карането, заяви Култард

89
0
Гран при на Испания,старт

Състезателите във Формула 1 са недоволни от новите задвижващи системи, тъй като им липсва чистото пилотско изживяване от предходните сезони, твърди Дейвид Култард.

Бившият пилот от Гран при и настоящ телевизионен коментатор заяви, че новата концепция допада само на търговците.

Няколко състезатели изразиха недоволство от началото на годината. Най-сериозно бе това на четирикратния световен шампион Себастиан Фетел, чийто нецензурен израз по адрес на звука от двигателите му докара среща с президента на ФИА Жан Тод. Култард сподели, че повечето пилоти споделят мнението на германеца, но не го изразяват гласно.

Не са щастливи. Търговците обожават промяната, защото тя им дава причина да инвестират в F1 и аз напълно разбирам това. Но състезателите не се радват на карането този сезон. Нико [Розберг] и Люис [Хамилтън] са може би малко по-щастливи, тъй като разполагат с по-добър автомобил. Но като говориш с тях на четири очи, казват, че изживяването не е толкова чисто, колкото преди. Като дете ходех на Силвърстоун и помня как стоях на Стоу в мъглата. От нищото изскочи едно Ферари V12, карано от [Жан] Алези и звукът бе изумителен – чуваше се как идва, знаех, че е Ферари. Премина покрай мен, а реакцията беше „леле!” – обясни Култард в интервю за AOL Cars.

Според шотландеца част от изживяването на писта, когато отидеш да гледаш на живо надпревара от Формула 1, винаги е бил звукът. Затова според него феновете имат пълно право да са недоволни:

Познавам очакването от момента, в който чуеш колите. Абсурдно е, че харесваме нещо, от което ушите ни болят. Но при състезателните автомобили говорим за музика – шумът и усещането от него. Ако отидете на концерт на Ролинг Стоунс и те заявят, че тази вечер ще свирят само акустичен сет, тъй като да прекалено стари и шумът им пречи, публиката няма да е особено доволна, при това с право. Същото е в F1. Чух, че в Монако имало 20% по-малко хора тази година. Ние сме отговорни към запалянковците. Те знаят какво искат.