Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите се страхуват да говорят за инцидента на Бианки, смята баща му

Пилотите се страхуват да говорят за инцидента на Бианки, смята баща му

48
0
Жул Бианки

Бащата на починалия преди година Жул Бианки – Филип Бианки, смята, че пилотите във Формула 1 се страхуват да кажат какво мислят за инцидента и смъртта на сина му. Според него те нямат куража да говорят срещу ръководството на спорта и да посочват виновни.

Семейството на Бианки обяви, че започва да води дело срещу ФИА, ФОМ (Formula One Management) и Маруся по случая с Жул в Гран При на Япония през 2014 г., когато пилотът се удари в кран, излязъл да прибере разбития болид на Адриан Сутил. Според тях катастрофата е можела да бъде избегната.

Жул почина 9 месеца по-късно от травмите си и според доклада на специално създадената група от експерти, разследвали случилото се, причината е комбинация от фактори като климатичните условия, позицията на крана и скоростта на Бианки. Баща му обаче е на мнение, че експертната комисия не е независима.

„Ако сложите камера пред един пилот, той няма да каже нищо, защото се страхува, заяви Филип. – Когато няма камера, всички идват при мен и ми казват, че не е било правилно, че Жул не е допуснал грешка, а другите. Уважавам хората от комисията, но те са много близо до ФИА и не могат да са коректни за мен. В Япония условията за всички пилоти бяха ужасни и беше почти тъмно. Валеше силно и не могат да кажат, че Жул е сбъркал, не е възможно.“

Според Джеки Стюарт семейство на Бианки трудно ще спечели делото, защото телеметрията от болида показва, че френският пилот е карал твърде бързо: „Ще е трудно да се направи дело изцяло срещу спорта и собствениците на пистата или Ф1, защото той просто е трябвало да кара по-бавно.“