Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели предоставя най-твърдите гуми за Зандвоорт

Пирели предоставя най-твърдите гуми за Зандвоорт

2268
0
Зандвоорт
пистата Зандвоорт; снимка: DTM

Трите най-твърди комплекта гуми ще предостави Пирели за предстоящата Гран при на Нидерландия

Формула 1 ще се върне на пистата Зандвоорт за първи път от 1985 г. насам. Отборите ще разполагат с C1, C2 и C3 съответно като хард, медиум и софт.

Завръщането на Формула 1 в Нидерландия бе планирано за 2020 г., но бе отложено заради пандемията от COVID-19

Екипите нямат информация за трасето и затова свободните тренировки ще са особено важни за събиране на данни. Зандвоорт освен това е различна от трасето, което за последно приема кръг от Формула 1 пред 1985 г. В частност завои 3 и 14 (кръстени съответно на бившия директор на пистата Джон Хугенхолц и нидерландския пилот Ари Люендайк) сега са с наклон от 19 градуса. Това е приблизително двойно повече в сравнение с наклона на Индианаполис, който е около 9 градуса. Това означава, че тези криви ще се преодоляват със значително по-висока скорост, отколкото в миналото и това ще натоварва в по-голяма степен гумите.

Очаквано за писта, която е открита през 1948 г., Зандвоорт определено е трасе от старата школа. Завоите са бързи и тесни, има промени на наклона. Една от най-известните криви е Тарзан – първата в обиколката. Пистата е близо до брега и вятърът понякога навява пясък на трасето. Това е необичайно за европейска писта.

„Гран при на Нидерландия очевидно е ново предизвикателство, но благодарение на данните, предоставени от Формула 1 и отборите, избрахме съответните типове гуми“, отбеляза спортният директор на Пирели Марио Изола

„Свободните тренировки ще са особено важни за събирането на реални данни и избиране на стратегия за състезанието. Ясно е, че конфигурацията на пистата натоварва сериозно гумите. Това се вижда и на компютърните симулации, които вече проведохме.“

Метеорологичната прогноза засега не предвижда валежи. Температурите ще са от 13-14 градуса до максимални стойности от 20 градуса. Най-облачно вероятно ще е в неделя.