Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели иска 18 дни тестове за новите гуми през 2016 г.

Пирели иска 18 дни тестове за новите гуми през 2016 г.

37
0

Спортният директор на Пирели Пол Хембри заяви, че е иска да има 18 дни тестове във Формула 1 за следващия сезон., за да остане италианската компания в спорта като доставчик на гуми. Тя ще се бори с Мишлен за честта да бъде единствен доставчик от 2017 г., когато в сила ще влязат и новите правила в спорта. А те ще са много сериозно изменени спрямо сегашните. Предвижда се въвеждането на по-широки гуми (100 мм по-широки задни и 80 мм за предните), по-широки предни и задни крила и повишаване на мощността до 1000 конски сили. Всичко това трябва да направи колите с 5-6 секунди по-бързи.

Предстои управляващият търговските права в спорта Бърни Екълстоун да реши коя компания ще получи кредит на доверие и 3-годишен договор за периода 2017-2019 г. Затова от Пирели смятат, че ако те бъдат избрани, с оглед на огромните изменения, те ще имат нужда от повече дни тестове, за да се изпитат добре всички неща, които ще се изискват от новите компоненти по болидите.

„Нещото, което трябва да се случи, е да имаме чиста тестова програма, в която водещите пилоти да участват, за да се определи продуктът, който ще използваме през сезона, заяви Хембри. – Нуждаем се от тяхната намеса, защото те са тези, които натискат на лимита и които отиват малко по-напред спрямо останалите. А в момента нямаме тестове (по верме на сезона), те (най-добрите пилоти) не участват и можете да си представите, че се получава противоречие, а това според мен не е нормално. А сега сме далеч от решение (за тестовете). В първата фаза трябва да определим от какво имаме нужда и след това има няколко предложение, които трябва да бъдат поставени на преден план. Предполагам, че ще имаме нужда от 6 тестови сесии по 3 дни за 2016 г. и специална тестова програма преди началото на сезон 2017 г.”

Ако подобно нещо не се осъществи, Хембри заплаши, че Пирели може да се оттегли от Ф1.