Начало Избрани Пирели не гарантира оставането си в F1 след 2024 г.

Пирели не гарантира оставането си в F1 след 2024 г.

703
0
18-инчови гуми на Пирели
снимка, Пирели

Пирели не гарантира оставането си в F1 след 2024 г. Италианската компания все още не е решила дали ще участва в световния шампионат след края на настоящото споразумение.

Пирели е ексклузивен доставчик на гуми за F1 и поддържащите серии на шампионата F2 и F3. Италианците изпълняват тази роля от 2011 г. насам. Пред това спортът използваше смеси на Бриджстоун.

В началото на седмицата ФИА обяви конкурс за доставчик на гуми в F1 за периода 2025-2027 г. Федерацията вече ще приема кандидатури на всички производители, които имат желание да снабдяват с гуми Формула 1, Формула 2 и Формула 3. ФИА също така даде обширни подробности за това, което се очаква от всички заинтересовани производители по отношение на техническите спецификации на гумите

От Пирели са натоварени със задачата да разработят гуми от F1. Те трябва да имат „скала“ за добра производителност към края на жизнения им цикъл. По този начин трябва да подобри качеството на състезанията. Поканата на ФИА за участие в конкурса изрично запазва тази „скала.“ Тя ще бъде и в смесите, които ще се произведат за сезоните 2025, 2026 и 2027.

От Пирели обявиха, че техническите характеристики на гумите за следващия програмен период са доста сходни с тези, които те произвеждат в момента. Италианската компания заяви, че ще „проучи внимателно“ документа на ФИА. След това трябва да се вземе решение дали ще се отправи оферта към ръководния орган на F1.

„Документът очертава техническите характеристики. Те до голяма степен са в съответствие с използваните днес гуми и тяхното значение за трансфера на технологии от пистата на пътя. Този документ поставя и особен акцент върху устойчивостта“, се казва в изявление на Пирели.

„Рамката, описана от ФИА, е тясно свързана със стратегията на Пирели в моторните спортове. Затова тя е от голям интерес за Пирели. Компанията е глобален партньор на спорта повече от десетилетие. Окончателно решение за участието на Пирели в процеса на подбор естествено ще бъде взето след подробно проучване на документа на ФИА.“

Един от възможните кандидат-доставчици на гуми за F1 е Hankook. Южнокорейският производител замени Мишлен като основен партньор на Формула Е.

По принцип различните шампионати и серии с едноместни болиди използват различни доставчици на гуми. Индикар разчита на Файърстоун, докато Супер Формула- Йокохама. В същото време Пирели доставя гуми на WRC, WSBK, F1 Academy, Intercontinental GT Challenge и др.