Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели не разбират недоволството от старта в Корея, Хорнер подкрепя критиките към...

Пирели не разбират недоволството от старта в Корея, Хорнер подкрепя критиките към тях

13
0
гуми,Пирели

Пирели не разбират недоволството от състезанието в Корея и ролята на гумите в надпреварата на пистата Йонгам. Доставчикът на гуми във Формула 1 бе подложен на критики от страна на Фернандо Алонсо (Ферари) и Марк Уебър (Ред Бул) през последния състезателен уикенд. Двукратният световен шампион заяви, че гумите не могат да изкарат и пет километра, ако пилотът натиска на максимум през цялата обиколка.

Австралиецът пък се оказа пред Серхио Перес, когато предна дясна гума на Макларън-а избухна. При преминаването си през останките и Уебър спука гума, след което коментира, че явно пилотите не са достатъчно важни за Пирели.

Спортният шеф на италианската компания Пол Хембри се срещна и с двамата – с Алонсо (придружен от Стефано Доменикали) сутринта преди състезанието, а с Марк – след финала следобед.

Като се изключи проблемът на Перес, надпреварата бе толкова интересна, колкото можеше да се желае. Приличаше на състезанията от началото на сезона. На Монца всички мрънкаха как заспивали, тъй като там имаше по един бокс и никой не знаел какво да пише. Между чука и наковалнята сме: виновни при всички положения. Ще ми се хората най-после да ни кажат какво искат – коментира Хембри.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер пък подкрепи критиките на Алонсо и Уебър към Пирели. Според него изборът на медиум и суперсофт за надпреварата в Корея не е бил съвсем удачен.

В крайна сметка се справяхме със същите проблеми 12 месеца по-рано. На Йонгам гумите бяха на ръба. Седмица по-рано (в Сингапур) всичко бе наред с тях. Предизвикателство е да се изпълнят различните критерии на пистите. Според мен обаче гумите бяха твърде много на ръба, въпреки че допринесоха за страхотно състезание – обясни своята гледна точка Хорнер.

Хембри отговори на това с обяснението, че в Пирели обмислили и по-консервативни смеси за корейското трасе:

Идеята ни беше да предоставим софт и медиум, но доста отбори сметнаха това за консервативно и сметнаха, че така един определен тим ще надделее. От нас се иска да създадем предизвикателство за всички.