Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели не са съгласни с критиката на Ред Бул, Ферари и Лотус...

Пирели не са съгласни с критиката на Ред Бул, Ферари и Лотус блокират промени по гумите

59
0
гуми,Пирели

Пирели не се трогнаха особено от забележките на Ред Бул относно гумите им за сезон 2013 г. във Формула 1. Отборът от Милтън Кийнс не бе доволен от издръжливостта на смесите, но в италианската компания са на мнение, че и вторият кръг от шампионата е демонстрирал, че си вършат работата както трябва.

Гумите за пореден път бяха една от централните теми в предсезонните тестове и първите стартове от новия сезон в Гран при. Според Ред Бул тяхното влияние върху представянето на екипите е прекалено голямо и трябва да са по-малко агресивни. Моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри обаче не е на същото мнение.

Честно казано, критиката бе само една – заяви той на пистата Сепанг. – Всички останали (отбори) заявиха, че нямат представа за какво говорят Ред Бул. Да, предизвикателство е. Но е кажи-речи същото като през последните две години. Имаме комбинация от нова кола, тестове преди сезона в зимни условия – на студено, нови гуми. Всичко това се напасваше реално за първи път в Мелбърн. Тази година не прави изключение. Изминаха два старта, а ние по принцип правим преценка къде се намираме след началната серия от четири надпревари.

Хембри освен това бе категоричен, че промени по гумите няма да се правят в полза на един тим, тъй като това би означавало сезонът да е приключил до Монца.

– Ред Бул се представят очевидно добре. Може би искат някакви по-различни гуми, но съм сигурен, че от останалите тимове също биха пожелали нещо друго – каза още той.

В същото време се появи слух, че Ферари и Лотус ще блокират каквито и да са промени по тазгодишните гуми. Повод за него бе изявление на съветника на Ред Бул Хелмут Марко, според което Пирели „обещали промени“ по смесите заради високата степен на износване.

– Пирели не могат да променят каквото и да е без съгласието на отборите, освен ако не съществува непосредствен риск за безопасността – заяви шефът на Скудерията Стефано Доменикали в Малайзия. – Освен това няма смисъл да се паникьосваме след две състезания.