Начало Избрани Пирели обяви какви гуми ще се използват в Баку, Маями и Имола

Пирели обяви какви гуми ще се използват в Баку, Маями и Имола

517
0
гуми на Пирели в F1
гуми в F1, снимка Пирели

Пирели обяви какви гуми ще се използват в Баку, Маями и Имола. Трите трасета ще приемат четвъртия, петия и шестия кръг от сезон 2023 в F1.

Тазгодишната кампания в световния шампионат ще продължи през последната седмица на април. Причината за тази по-дълга пауза е свързана с отмяната на Гран при на Китай и невъзможността на ръководството на F1 да намери подходящ заместник на събитието в Шанхай

В Баку Пирели ще предостави същите продукти от гамата си, както беше и през миналата година. Италианската компания отново реши да заложи на най-меките си гуми, а именно С3, С4 и С5. Тези смеси ще са съответно хард, медиум и софт.

Пистата по улиците на столицата на Азербайджан е известна с дългите си прави, бавни завои и технични секции. Очаква се пилотите да достигнат максимални скорости от над 340 км/ч на дългата старт-финална права.

Най-често използваната стратегия за Гран при на Азербайджан е с едно спиране. Миналата година някои отбори спираха  по два пъти, за да се възползват от виртуалния автомобил за сигурност преди развяването карирания флаг.

Съществената разлика спрямо 2022 г. е по-ранното провеждане на състезанието. Тазгодишната Гран при на Азербайджан ще се проведе на 30 април, докато последните две издания бяха през юни. Тогава деградацията на гумите на Пирели беше сериозен фактор поради високата температура на асфалта. Сега се очаква температурите на трасето да бъдат по-ниски. Освен това не са изключени и превалявания от дъжд.

Тази година Баку ще приеме първото от общо шест спринтови състезания за сезон 2023. Освен това тук ще има и нов формат на състезателния уикенд.

Пирели обяви и смесите, които ще предостави на отборите в Маями. Италианският доставчик ще заложи отново на средните по твърдост гуми, а именно С2, С3 и С4. Фокусът на Пирели е върху гъвкавостта на това улично трасе около Хард Рок Стейдиъм, което включва 19 завоя и три дълги прави.

Състезанието в Маями може да бъде завършено само с едно спиране в бокса. Редица пилоти демонстрираха миналата година с добро управление на началния стинт с гуми медиум, макар че на хартия спирането с две спирания е по-бързо. Времето във Флорида е доста променливо. Рискът от поява на по-силен вятър и дъжд е друг фактор, който трябва да се вземе предвид

Пирели реши да използва най-меките си продукти и на Имола. Уикендът на трасето край Болоня ще приеме първата експериментална квалификация, в която ще се използва само един тип гуми във всеки един сегмент. Така в Q1 ще бъде налична само твърдата версия, в Q2 ще се използва само средно твърдата, а меката- в Q3. Това „алтернативно разпределение на гумите“ ще се използва и в друг състезателен уикенд през 2023 г. Така ще се намали общото разпределение на гумите за всеки автомобил от 13 комплекта на 11 за уикенд. Новите гуми на Пирели за мокро (Cinturato Blue Full Wet) също ще дебютират в първото италианско състезание за годината. Интересното при тях е факта, че те няма да се нуждаят от подгряващи покривала.

използвани гуми на Пирели през сезон 2023 в F1
снимка, Пирели