Начало Избрани Пирели обяви какви гуми ще се използват в Зандвоорт и Монца

Пирели обяви какви гуми ще се използват в Зандвоорт и Монца

398
0
гуми на Пирели
снимка, Пирели

Пирели обяви какви гуми ще се използват в Зандвоорт и Монца. Двете писти приемат тринадесетия и четиринадесетия кръг за сезон 2023 в световния шампионат на Формула 1.

Пирели реши да не променя селекцията гуми за състезателния уикенд на Зандвоорт. Нидерландското трасе приема първия старт от втората половина на тазгодишната кампания във Формула 1. Датата на състезанието е изместена със седмица напред спрямо последните две години

Пирели избра най-твърдите си смеси за Нидерландия- C1, C2 и C3, както беше и миналата година. Зандвоорт е една от най-взискателните писти за гумите през годината, особено заради двата наклонени завоя (завой №3 и завой №14). Номинацията е напълно идентична с тази от 2022 г. Единствената разлика е, че тази година C1 е нова и по-мека смес, която нещо средно между C2 и предишния C1 (който вече е известен като C0).

Седмица по-късно Формула 1и Пирели се насочват към Гран при на Италия и пистата Монца. Италианското трасе ще приеме второто за годината, което приема експерименталния квалификационен формат. Подобно на Унгария, Пирели отново ще достави на отборите 11 вместо традиционните 13 комплекта гуми. Според правилата на Алтернативното разпределение на гумите (ATA), пилотите са задължени да използват само един тип гуми във всяка една част от квалификацията. В Q1 се използва хард, в Q2 е медиум, докато в Q3- софт.

Тази година Пирели залага на по-агресивен подход в Монца. Италианската компания предоставя най-меките гуми на супер бързото италианско трасе- С3, С4 и С5.

В началото на уикенда в Белгия се проведе поредното заседания на Комисията за Формула 1. След него стана ясно, че световният шампионат ще продължи да използва гуми с подгряващи одеяла и през 2024 г.

Подгряващите одеяла за гуми бе една от най-дискутираните теми през последните месеци. В правилата за 2024 г. бе посочено, че те трябва да бъдат премахнати. Ноза  да се случеше това нещо бе необходимо гласуване и съгласие от страна на повече от отбори от F1

Прототипите на Пирели демонстрираха, че достигат температура в рамките на няколко завоя след излизане от бокса на места за тестове като Бахрейн, Барселона и Силвърстоун. Въпреки това, отборите искаха да ги видят в действие на по-широк кръг писти и да научат повече за това как се държат при преминаване от използване на интермедии или гуми за мокра писта.

В крайна сметка беше договорено този въпрос да бъде разгледан отново преди сезон 2025. Тогава обаче Формула 1 може да има нов доставчик на гуми, тъй като Пирели среща сериозна конкуренция от страна на Бриджстоун.

използвани гуми на Пирели през 2023 г.
снимка, Пирели