Начало Избрани Пирели обяви типовете гуми за първите три състезания от сезон 2023 в...

Пирели обяви типовете гуми за първите три състезания от сезон 2023 в F1

672
0
18-инчови гуми на Пирели
снимка, Пирели

Пирели обяви типовете гуми за първите три състезания от сезон 2023 в F1. Новата кампания в световния шампионат ще се състои от рекордните 23 старта, които ще се проведат от началото на март до края на ноември.

Пирели ще бъде единствен доставчик на гуми в F1 за 13-та поредна кампания. Италианската компания отново ще предостави 18-инчовите си смеси, които направиха своя дебют преди една година. Този сезон обаче гумите на Пирели ще бъдат малко по-различни в сравнение с тези, които се използваха през 2022 г. Отборите от F1 участваха в няколко теста на Пирели, които се проведоха на Имола, Ред Бул Ринг, Хунгароринг и Монца, както и в две свободни тренировки от миналата кампания.  Последните изпитания на тези смеси се проведоха на пистата Яс Марина в края на ноември 2022.

Миналогодишната гума С1 ще остане най-твърдата от сухите смеси в гамата на Пирели, но вече ще се нарича С0. В същото време италианската компания създаде нова гума С1, която по отношение на нивото на сцепление и издръжливост се намира между миналогодишните С1 и С2. Новата смес ще влезе в употреба още в Бахрейн. По този начин Пирели ще разполага с шест вида гуми за сух асфалт през сезон 2023 в F1.

За първото състезание от сезона в Бахрейн Пирели ще достави смесите именно С1, С2 и С3. Причината за този избор е свързана с особеностите на конфигурацията на пистата Сахир, високите температури в някои тренировки и по-силната деградация на гумите.

Две седмици по-късно F1 се прехвърля в Саудитска Арабия. Състезанието отново ще се проведе на изкуствено осветление на уличната писта в Джеда. Както през сезон 2022, тук ще се ще се използват гумите С2-С3-С4.

В Австралия, Пирели ще предостави на отборите същата комбинация смеси, които ще се използват и в Джеда. Състезанието на пистата Албърт парк ще се проведе на 2 април и ще бъде с променен стартов час.

комплекти гуми за първите три старта от сезон 2023 в F1
снимка, Пирели

Плановете за пълно премахване на одеялата за гуми в F1 през 2024 г. все още остават в сила. Въпреки това планираното намаляване на температурата на одеялата за гуми до 50 градуса няма да се случи. Причинените за този отказ са опасения, свързани със загряването на смесите на Пирели.

В крайна сметка беше намерен компромис, според който одеялата могат да се използват за предварително загряване на гумите Пирели през 2023 г. при температура от 70 градуса в намален двучасов прозорец. Така ще се пести повече енергия като част от плана за устойчивост на F1.

Тази година ще бъде изпробван и нов квалификационен формат, който ще бъде по време на два състезателни уикенда. В него пилотите ще трябва да използват само номинирани твърди гуми в Q1, в Q2 – само медиум, а в Q3 – софт. Все още не се знаят пистите, на които ще бъде изпробван този експериментален квалификационен формат.