Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели очакват сериозни натоварвания върху гумите на Сузука

Пирели очакват сериозни натоварвания върху гумите на Сузука

42
0
гуми,Пирели

Медиум и софт ще са гумите, предоставени на отборите от Формула 1 от Пирели за предстоящата Гран при на Япония. Същата комбинация бе използвана и на други две исторически трасета, където натоварванията са сериозни: Спа и Монца. Затова и според италианската компания те ще имат необходимия компромис между чиста скорост и издръжливост, за да наблюдават зрителите още едно вълнуващо състезание.

Асфалтът на Сузука е абразивен, особено в дългите, бързи завои като 130R. Натоварванията върху гумите в тях са наистина сериозни и на места достигат стойности, равняващи се на 800 и повече килограма.

Времето има решаваща роля в определени ситуации на японското трасе. През последните години задължително вали по време на някоя от тренировките, но състезанията вече цяло десетилетие са на суха писта. През 2010 г. например пороят в събота бе толкова силен, че отложиха квалификацията за неделя сутринта – броени часове преди старта. Следобед обаче на Сузука отново грееше слънце. Въпреки всичко екипите вече имат опит с мокрите гуми и интермедиите.

На Сузука трябва да се кара мъдро, за да се постигне максимално прилепяне, при това във всеки етап от обиколката. Пилотите ще трябва да внимават за гумите си, тъй като те се износват по-бързо при реглажи с високо ниво на аеропритискане. И предстоящата надпревара ще влезе в историята, тъй като на Себастиан Фетел му е необходима само точка, за да стане шампион – коментира моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри.