Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели планира въвеждането на спецификации за всеки тип гуми

Пирели планира въвеждането на спецификации за всеки тип гуми

33
0

Доставчикът на гуми във Ф1 Пирели планира да въведе спецификации на всеки тип гуми от 2017 г., за да подобри шоуто в спорта. Договорът на компанията изтича в края на 2016 г. и ако той бъде удължен, тя ще може да вкара в спорта новата си концепция. А тя предвижда пускане на два или три варианта на отделните типове, които ще останат отново 4 – суперсофт, софт, медиум и хард.

Изборът на спецификациите ще бъдат оставен изцяло на отборите, които ще могат по този начин да подберат по-точните гуми за съответното състезание с оглед на характеристиките на шасито. Иначе изборът кои два типа гуми ще се използват за съответния състезателен уикенд ще остане за Пирели.

„Това ще е нещо много трудно, но ако искаме да остане в спорта и през 2017 г., трябва да направим нещо кат това, заяви шефът на Пирели Пол Хембри пред „Аутоспорт”. – Ако може да се избира между повече типове гуми, има по-голяма вероятност спиранията в бокса да станат повече. Казано по-общо, за дадено състезание пак ще има два типа хуми – примерно медиум и хард.

Но отборите ще могат да избират между 3 версии на медиум и 3 версии на хард. Вариантите на гумите суперсофт за Монако и Канада пък ще бъдат различни от тези за Сингапур. Иначе 4-те типа отново ще бъдат с различни цветове, за да се различават лесно.”

Стратегическата група на Ф1 дори имаше предложение за свободен избор на типове гуми от всеки отбор за 2016 г., но това беше отхвърлено от Пирели.