Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Предлагат завръщане на квалификационните гуми

Предлагат завръщане на квалификационните гуми

41
0
Пирели

От Пирели са предложили за обсъждане на екипите във Формула 1 идеята в спорта да се завърнат специалните гуми за квалификации.

Темата ще бъде повдигната и на предстоящия форум на ФOТА с фенове, който ще се състои в централата на компанията на 7 септември, дни преди състезанието на Монца.

Президентът на ФИА Жан Тод на няколко пъти говори през последните месеци, че би било чудесно ако и квалификациите във Формула 1 се динамизират, както стана със състезанията. Поради тази причина, мярката вече била приветствана от експерти на федерацията, твърди италианската преса.

Замисълът е всеки от пилотите в топ 10 да получи по 1 чифт специални квалификационни гуми в последната част на борбата за място. С тях да може да направи само по една обиколка. Тези гуми ще дават приблизително две секунди по-добра скорост, но ще издържат много кратко.

В съчетание с използването на DRS топобиколки ще бъдат рядко драматични. Поради тази причина пък ще може още по-убедително да се развие идеята на Жан Тод да се дават точки за успех и в тренировката за място, дори да се направи отделно класиране.

Специални квалификационни гуми започват да се използват във Формула 1 в началото на 70-те година на милия век. Водейки битка за надмощие тогава, Гудиър и Файрстоун доставят на тимовете си в Гран при гуми, близки до тези използвани от драгстерите. До началото на 90-те подобни гуми имат още Мишлен и Пирели, преди ФИА да забрани тяхното използване.