Начало Избрани Пирели представи графика за зимните тестове

Пирели представи графика за зимните тестове

1294
0
18-инчови гуми на Пирели
снимка, Пирели

Пирели представи графика си за зимните тестове на гуми. В тях ще участват пет отбора от F1. Сред тях са Ферари и Мерцедес. Всички екипи ще участват в подобряването на гумите за мокро, както и в разработването на продуктите за 2024 г.

Този сезон отборите бяха критични към гумите на Пирели за екстремни метеорологични условия, които бяха изпробвани в няколко състезания през тази година. Критиките към италианците бяха най-вече по време на Гран при на Япония, която се проведе при проливен дъжд. Малко след края на състезанието Макс Верстапен заяви, че гумите за мокра писта на Пирели са прекалено бавни и не изхвърлят достатъчно количество вода. Пилотът на Ред Бул дори доброволно се съгласи да помогне на компанията да подобри гумите си.

Междувременно италианският доставчик на гуми завърши програмата за извънсезонни тестове, в които ще участват общо пет отбора. Един от тях е Алфа Ромео. Тимът от Хинвил ще проведе двудневни изпитания на Пол Рикар на 3 и 4 декември. Ферари ще се включи в тестовете във Фиорано на 6 и 8 декември. Накрая Алфа Таури също ще използва гуми за мокро време на Пол Рикар. Това ще се случи на 3 и четвърти февруари 2023 г. И двете трасета ще имат системи за изкуствено наводняване на асфалта, които позволяват реални тестове на гумите за мокър асфалт.

„Знаем, че трябва да подобрим особено гумите за мокра настилка по отношение на загряването и представянето им“, обясни спортният директор на Пирели за F1 Марио Изола.

„Хубаво е да изпробваме мокрите гуми  в по-студени условия.  Една от целите е да премахнем покривалото от гумите за мокро през 2024 г. Надявам се условията да не са твърде студени, тъй като може би във Фиорано може да намерим сняг!“

Междувременно Пирели продължава програмата за разработване на сликовете за 2024 г. Италианската компания ще разчита на Алфа Таури в Портимао на 14/15 декември, на Мерцедес в Пол Рикар на 1/2 февруари, както и в Херес на 7/8 февруари, където към екипа от Бракли ще се присъедини Астън Мартин.

„Когато имаме възможност – а в момента завършваме календара на тестовете и за 2023 г. – изпращаме покана до отборите да присъстват на теста. След това те сами решават дали да го направят, или не“, обясни Изола.

„Това са отборите, които са на разположение за тези зимни сесии. Опитах се да приема всички налични отбори, за да избегна неравностойни решения, но това беше ситуацията с наличните отбори, а не просто избор, че искаме повече един или друг отбор.“

„Те не могат да използват тестовете през февруари, за да разработят автомобила за 2023 г. ФИА изпраща наблюдател на всеки тест, за да провери какви части се използват, както и дали конфигурацията на автомобила е била използвана в някое от състезанията през 2022 г. По този начин тимовете не могат да разработват нови части, крила, подове или нещо подобно.