Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели представиха новите си гуми за Формула 1 през 2012 г.

Пирели представиха новите си гуми за Формула 1 през 2012 г.

951
0
гуми,Пирели

Пирели представиха новите си гуми за Формула 1 за сезон 2012 г. в Абу Даби. Това ще е втори сезон за италианската компания като ексклузивен доставчик на екипите в Гран при след връщането й в спорта миналата година.

Ключовите характеристики на новите гуми са разработени в сътрудничество с отборите спрямо последните изменения на правилата и съответно аеродинамиката на автомобилите. Основните сред тях са по-правоъгълен профил, увеличено сцепление, малко по-меки смеси, но със сравнително постоянно износване. Целта за 2012 г. е да се подпомогне още повече шоуто по време на надпреварите, след като миналата година Пирели получиха много похвали за работата си.

Отделните типове гуми ще се разпознават отново по цветни маркировки, които сега ще са в по-голям размер, за да са максимално ясно видими. Завръща се и специалната система на компанията, наречена Racing Tyre System. Това е разработка на инженерите на фирмата, чиято цел е да записва представянето и поведението на всяка една гума. След това информацията се анализира заедно с отборите и Formula One Management и въз основа на нея се правят изменения и подобрения.

След положителните изживявания през миналата година тимовете ни помолиха да продължим да им доставяме гуми с такива характеристики, че да се получават интересни и впечатляващи състезания – заяви Марко Тронкети Провера, президент и главен изпълнителен директор на Пирели. – И точно това направихме. Оптимизирахме смесите и профилите, за да гарантираме още по-голямо шоу и по-стабилно представяне. Разработването на новите гуми протичаше през целия сезон 2011 г. и еволюционният процес ще продължи – допълни той.

Последните важни тестове на новите гуми на седемточковите стендове са били проведени през ноември миналата година. В тях са вложени препоръките и от финалните тестове – тези за млади пилоти, които бяха също на пистата Яс Марина в Абу Даби.

Гумите за сухо трасе (сликове) остават същите типове като досега – суперсофт, софт, медиум и хард. Цветната им маркировка е непроменена за разлика от тази на мокрите и интермедиите – те вече ще са с означения в синьо и зелени.

През 2011 г. разликите в скоростта при използването на отделните смеси варираха от 1,2 до 1,8 секунди на обиколка между шестте вида. Пирели смятат, че това ще се промени през предстоящия сезон, като целта е да падне под секунда (между 0,6 и 0,8 сек).