Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели решили да сменят гумите софт за Бахрейн преди Гран при на...

Пирели решили да сменят гумите софт за Бахрейн преди Гран при на Китай

59
0
гуми,Пирели

Решението на Пирели да сменят меките гуми софт за Гран при на Бахрейн с медиум е било взето още преди надпреварата в Китай, твърди в своя публикация autosport.com. Италианската компания бе обявила предварително, че за четвъртия кръг от световния шампионат на Формула 1 ще предостави на отборите софт и хард. След третото състезание от календара обаче стана ясно, че меката смес ще бъде заменена с медиум.

Причината за това действие не било случилото се в Шанхай, обясняват от Пирели. На китайската писта износването на софт бе много голямо. В надпреварата там никой не направи с тези гуми серия, по-дълга от 7 обиколки. Люис Хамилтън (Мерцедес) пък заяви още след петъчните тренировки, че софт може би не са правилният избор за това трасе.

Пирели обаче реагирали не толкова на станалото в Китай, колкото на видяното още в началните два старта за 2013 г. Решението за смяната на мекия тип гуми за Бахрейн дошло в дните след състезанието на пистата Сепанг в Малайзия. То било съобщено на отборите още преди Китай.

Гумите са една от най-дискутираните теми в падока вече трета поредна година. Влиянието им в някои надпревари е сериозно и води до спорове трябва ли смесите да са създадени със съответното поведение. Моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри обаче няколко пъти вече бе категоричен, че компанията е изпълнила желанието и на екипите, и на останалите ръководни фактори в F1 по отношение на гумите.

В същото време Пирели очакват решение от страна на тимовете и ФИА за предложението дебютантите в Гран при да използват допълнителен комплект гуми в свободните тренировки. Въпросът може да получи отговор по време на уикенда в Бахрейн.