Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели смятат въвеждането на квалификационни гуми за възможност

Пирели смятат въвеждането на квалификационни гуми за възможност

25
0
Пол Хембри

Често срещана ситуация през миналата година бе, в третата част от квалификацията някои състезатели да се откажат доброволно от излизане на пистата, за да спестят гуми за състезанието. Това обаче не бе по вкуса нито на феновете, нито на Пирели.

Италианският производител на гуми даде да се разбере още през лятото, че може да започне да доставя специални квалификационни гуми, които да са с екстремно меки смеси и да издържат само една обиколка, ако с това са съгласни и отборите.

Екипите от своя страна обаче виждат в завръщането на квалификационните гуми, които за последно бяха използвани през 1991 г., допълнително натоварване по отношение на настройките и затова отхвърлиха идеята във комисията за Формула 1 за 2012 г. За следващата година обаче тази тема отново може да се коментира.

„Ако има желание от страна на отборите можем да започнем с доставянето на квалификационни гуми, за да подобрим шоуто в квалификацията“, обясни Пол Хембри пред ESPN. „Ако отказването от обиколки в последната част е проблем за феновете и отборите сме готови да намерим решение.“

В сегашния формат на квалификацията според Хембри не трябвало да настъпват промени.

„Сегашният формат е много добър. Трябват му минимални промени. Ние сме готови да помогнем с каквото можем. Със сигурност ще ни е по приятно, ако видим всички коли на пистата в третата част на квалификацията.“