Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пирели ще доставя гуми в F1 до 2027 г.

Пирели ще доставя гуми в F1 до 2027 г.

608
0
гуми на Пирели в F1
снимка, Пирели

Пирели ще доставя гуми в F1 до 2027 г. Италианската компания остава ексклузивен партньор на световния шампионат за поне още четири години, след като спечели последния конкурс на ФИА за доставчик на гуми. Освен F1, Пирели продължава да снабдява с гуми поддържащите шампионати F2 и F3.

Пирели е ексклузивен доставчик на гуми в F1 от сезон 2011 насам. Италианците замениха в тази роля Бриджстоун. Преди това Пирели са работили със световния шампионат в определени периоди

По-рано тази година ФИА стартира конкурса за доставчик на гуми за F1 в периода 2025-2027 г. Сред кандидатите бяха както Пирели, така и Бриджстоун. Японската компания доставяше гуми в F1 от 1997 до 2010 г. В крайна сметка ФИА и F1 са предпочели предложението на компанията от Милано пред това на японците. Не се знае дали е имало други кандидати в този конкурс.

Днес Пирели разшири присъствието си в F1 като глобален партньор в областта на гумите. Ръководството на шампионата и ФИА приеха офертата на италианския производител гуми за тригодишния период от 2025 до 2027 г. Съществува и допълнителна възможност ФИА и FOM да удължат партньорството с италианците за още един сезон. Последното споразумение, чието начало бе поставено с техническото досие, получено от ФИА през юни, бе ратифицирано от Световния съвет за моторни спортове на ФИА. То определя Пирели за единствен доставчик на Световния шампионат на ФИА за Формула 1, както и на шампионатите за Формула 2 и Формула 3.

До края на този последен договор (включително евентуалното му удължаване), Пирели ще снабдява F1 в продължение на 18 последователни години. През всичките тези години от Пирели са били в челните редици на всички технически предизвикателства, свързани с върховите постижения на моторните спортове. Пирели винаги е отговаряла на изискванията с надеждни продукти при всякакъв вид настилка и време. Марката е подкрепяла отборите, ФИА и F1 по навременен и гъвкав начин.

Пирели е не само доставчик на гуми за F1, но и глобален партньор в популяризирането на спорта в световен мащаб. Това е така благодарение на редица инициативи както на пистата, така и извън нея. Те включват проекти, насочени към привличането на следващото поколение млади пилоти във всички различни поддържащи серии . Това важи особено Формула 2 и Формула 3

В допълнение, Пирели подкрепя целите за екологична устойчивост, поставени от F1. Спортът е поел ангажимента да бъде с нулеви въглеродни емисии до 2030 г. Компанията е начело на научноизследователската и развойна дейност – заедно с ФИА и Формула 1 – в областта на иновациите както на спортно, така и на техническо ниво. Така ще се допълни вече извършената работа за намаляване на емисиите на въглероден диоксид през целия жизнен цикъл на гумите за Формула 1.

„Радваме се, че разширяваме присъствието си във Формула 1 и другите свързани с нея шампионати. От Пирели са били там и при раждането на F1 през 1950 г. Благодарение на това последно обновяване, фирмата ще бъде главен герой през почти две десетилетия от съвременната ера на Формула 1. Благодарение на импулса на Либърти Медия и подкрепата на ФИА, спортът се радва на изключителен период на растеж както по отношение на аудиторията, така и на глобалното си разширяване. Освен това се увеличава броя на последователите на спорта и сред по-младите поколения“, каза изпълнителният вицепрезидент на Пирели Марко Провера.

„Пирели работи на най-високо ниво в моторните спортове от много години. Сигурен съм, че компанията ще продължи да предлага иновации и високи постижения на световната сцена. F1 е уникално предизвикателство за доставчика на гуми. Пирели демонстрира голям ангажимент към производството на гуми, които отговарят на екстремните изисквания на тези невероятни автомобили. Бих искал да им благодаря за непрекъснатата подкрепа на моторния спорт не само във Формула 1, но и в много други шампионати и категории на всички нива. През следващите години ще продължим да работим за постигане на по-нататъшни успехи както по отношение на производителността, така и на устойчивостта. Разбира се, Пирели пое сериозни ангажименти и по двете цели“, сподели президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем.

Стефано Доминикали също приветства новината за удължаването на споразумението с Пирели

„Откакто се завърнахме в спорта през 2011-та, Пирели е безценен партньор, който подкрепя F1 чрез нови поколения технологии и технически правила и доставя гуми, които позволяват фантастични състезания за нашите фенове. Ангажиментът на компанията към качеството, иновациите и задълбоченото познаване на нашия спорт ще бъдат жизненоважни през следващите години. В момента се приближаваме към новите правила през 2026 г. Работата на марката, свързана с устойчивото развитие, доказана от сертификата FSC, ще гарантира, че ще продължим да работим заедно за постигането на общата ни цел за нулево ниво до 2030-та“, заяви CEO-то на Формула 1 Стефано Доменикали.