Начало Top Moto News Пирели ще доставя гуми в Moto2 и Moto3 от 2024 г.

Пирели ще доставя гуми в Moto2 и Moto3 от 2024 г.

139
0
Пирели и Дорна
снимка, Пирели

Пирели ще доставя гуми в Moto2 и Moto3 от 2024 г. Италианският производител заема мястото на Дънлоп и става ексклузивен партньор на двата класа от световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ в следващите три сезона.

Доставчиците на гуми за Moto2 и Moto3 винаги са се различавали от тази в MotoGP. Кралският клас работи с Мишлен от 2016 г. до момента. В същото време двата по-малки класа използваха продукти на Дънлоп вече повече от 10 години

Настоящият договор на Дънлоп с промоутъра на MotoGP Дорна Спортс изтича тази година. Испанската компания реши да не поеме в друга посока и да не продължава работата си с британския производител. Вместо това реши да заложи на Пирели. Италианската компания ще поеме ролята на единствен доставчик за Moto2 и Moto3 от сезон 2024. Така Пирели ще надгради присъствието си на най-високото ниво в мотоциклетните състезания. Освен Moto2 и Moto3, Пирели доставя гуми и в WSBK. В началото на май италианският производител удължи партньорството си с шампионата до края на 2026 г.

Вчера Дорна потвърди, че тригодишната сделка с Пирели е официално финализирана.

„Изключително сме щастливи да приветстваме Пирели в падока като единствен доставчик на гуми за Moto2 и Moto3, както и за целия път към MotoGP“, сподели главният изпълнителен директор на Дорна Кармело Еспелета.

„Тези шампионати са най-добрият пример в моторните спортове за силни подхранващи класове. Те са напълно самостоятелни състезания на високо ниво както от гледна точка на спортната, така и на търговската им стойност. Затова сме много щастливи, че Пирели прояви такъв голям интерес и постигнахме това споразумение.“

„Посрещането на нов партньор също така подчертава силните връзки и отношения на нашия спорт с индустрията. Ние с нетърпение очакваме да работим с Пирели в редица области, включително представяне, релевантност на пътя и, разбира се, устойчивост“, добави Еспелета.

Пирели ще бъде доставчик както в Moto2 и Moto3, така и в на други по-малки шампионати. Тук влизат световния шампионат „Junior GP“, Купата на талантите на Азия и наскоро създадената Купа на талантите на Латинска Америка, чрез които младите пилоти ще се развиват, използвайки същите гуми като тези в по-малките класове на световния шампионат по мотоциклетизъм

„Горди сме, че Дорна ни избра за нов доставчик на Moto2 и Moto3 за следващите три сезона. Това е още едно признание за авторитета ни в моторните спортове, както и ясен знак на признателност за работата, която извършваме в WSBK от 20 години. С това ново споразумение за доставка ще съпътстваме младите надежди на мотоциклетния спорт в най-добрите състезания – WSBK и MotoGP. Верни на философията си, която ни отличава от години, ние ще продължим да използваме стандартни продукти, които се продават на пазара и са достъпни за закупуване от всички мотоциклетисти“, каза старши вицепрезидентът и ръководител на отдела на Пирели за мотоциклетизъм и колоездене Алдо Никотера.