Начало Избрани Пирели ще предостави най-меките си гуми в Абу Даби

Пирели ще предостави най-меките си гуми в Абу Даби

15243
0
Гран при на Абу Даби 2022
снимка, Пирели

Гран при на Абу Даби е 22-ри кръг от сезон 2022 в F1. Състезанието се провежда на пистата Яс Марина. Трасето е с дължина 5.281 км и е разположено на изкуствения остров Яс.

Яс Марина е една от най-съвременните състезатели писти. Първият старт от F1 на веригата е през 2009 г. Оттогава Яс Марина неизменно е част от календара на спорта и приемала финалния старт за всеки сезон, с изключение на 2011, 2012 и 2013 г.

Времето по време на състезателния уикенд в Абу Даби отново се очаква да бъде сухо. Вероятността за валежи на практика е почти нулева поради разположението на пистата. Температурите се очаква да са максимум 30 градуса с тенденция да започнат да спадат. Състезанието в Абу Даби е толкова уникално заради това, че започна по залез и завършва на изкуствено осветление.

Пирели ще предостави най-меките гуми от гамата си в Абу Даби, а именно С3, С4 и С5, които ще са съответно хард, медиум и софт. Италианците използваха същата комбинация в Монако, Азербайджан, Канада, Австрия и Сингапур.

Характеристиките на трасето в Абу Даби не са особено трудни за гумите. Асфалтът не е толкова абразивен, което позволява използването на по-меки смеси. Ще бъде важно да се вземат предвид падащите температури на пистата по време на състезанието в неделя, тъй като карираният флаг ще бъде развят след 18:30 часа местно време.

 

характеристики на пистата в Абу Даби
снимка, Пирели
налягания в гумите на Пирели
снимка, Пирели

Пистата Яс Марина е съставена от 16 завоя и няколко бързи участъка. Аеродинамиката е важен аспект за гарантиране на добро представяне и оптимално управление на гумите. Еволюцията на трасето е сравнително ниска, тъй като то се използва целогодишно за различни видове състезания. Зоните за използване на системата DRS отново ще бъдат две. Първата от тях е разположена на обратната права между пети и шести завой, а втората- на другата права между осми и девети завой.

Отборите използваха няколко различни стратегии в миналогодишното издание Гран при на Абу Даби. Тогава Макс Верстапен спечели първата си световна титла при много спорни обстоятелства. Пилотът на Ред Бул направи спирания в бокса и сложи меки гуми в заключителната част от надпреварата на пистата Яс Марина. Тази година стратегиите ще са по-различни заради големите промени в автомобилите и гумите на Пирели.

Открит е също въпросът, кой ще спечели второто място в шампионата. Шарл Льоклер и Серхиос Перес са с равен брой точки. От предсатвянето им в това състезание зависи всичко. Ще могат ли да разчитат на помощ от съотборниците си? Ако имате отговорите на тези въпроси можете да направите прогнози. В този случай можете да се възползвате и от betano промо код.

Гран при на Абу Даби е финалната надпревара от сезон 2022 в F1. Отборите от световния шампионат ще останат още няколко дни на пистата Яс Марина, за да проведат еднодневен тест на окончателната версия на гумите за 2023 г. Прототипи на новите смеси бяха изпробвани по време на FP2 в Остин и Мексико Сити. Освен F1, Абу Даби ще приеме и финалния кръг за тазгодишния сезон в F2.

„Абу Даби закрива един наистина вълнуващ сезон. Миналогодишните модификации на някои от правите и завоите на пистата Яс Марина направиха трасето по-бързо. Също така те балансираха надлъжните и страничните изисквания към гумите. Преди това всичко зависеше повече от сцеплението и спирането“, сподели Марио Изола.

„Въпреки тези промени в разположението, все още ще се обръща голямо внимание на задните гуми, за да се гарантира най-доброто сцепление при дългите пробези. Във вторника след Гран при на Абу Даби ще бъдат изпробвани гумите за следващата година. Тогава отборите ще могат да решат какви да бъдат плановете им за движение, както и кои пилоти да използват за тези изпитания“, добави спортният директор на Пирели за F1.