Начало Избрани Пирели ще предостави най-твърдите комплекти гуми в Нидерландия

Пирели ще предостави най-твърдите комплекти гуми в Нидерландия

599
0
Гран при на Нидерландия 2022

Гран при на Нидерландия е петнадесети кръг от сезон 2022 във Формула 1. Състезанието се провежда на пистата Зандвоорт с дължина 4.259 км. Това ще бъде едва втора надпревара на обновената версия на трасето край бреговете на Северно Море. 

Пирели ще представи най-твърдите гуми от своята гама в Нидерландия

Единственият доставчик на гуми във Формула 1 реши да заложи на смесите С1, С2 и С3, които съответно ще бъдат хард, медиум и софт. Такива смеси бяха използвани в Бахрейн, Испания и Великобритания.

Тази година има по-големи разлики между различни комплекти на Пирели заради различната им големина и конструкция. Съвсем логично отборите трябва да се фокусират върху изпилването на по-меките смеси в уикенда на пистата Зандвоорт. Трасето има два завоя (трети и четиринадесети), които са с наклон от 18 градуса. За сравнение, наклонът на овала в Монца е около 30 градуса. Други трасета, които имат по-голяма стръмнина са Индианаполис и Джеда.

Нидерландската писта генерира големи натоварвания в някои завои. При спиране в завои 1 и 11 се получава забавяне от около 5g, а в завой7 се появяват и странични сили от около 5g.

Близостта на Зандвоорт до морския бряг може да доведе до попадане на пясък върху настилката. Също така скоростта и посоката на вятъра ще бъдат от по-голямо значение в сравнение с други вериги в календара на F1. Времето се очаква да бъде сухо и слънчево, но не са изключени и кратки превалявания в събота.

характеристики на пистата Зандвоорт
снимка, Пирели
налягане в гумите на Пирели
снимка, Пирели

Новите автомобили във Формула 1 трябва да улеснят изпреварванията в Нидерландия

„Миналата година пистата Зандвоорт се оказа зрелищно допълнение към календара. Най-предизвикателните участъци за гумите на Пирели са завоите 3 и 14, които се правят с висока скорост и оказват продължително комбинирано въздействие върху автомобила, свързано с притискане и странични изисквания. Това, заедно с другите общи изисквания на разположението на пистата ни накара да номинираме най-твърдите три смеси в гамата едва за четвърти път през 2022 г. Преди това използвахме тези комплекти в Бахрейн, Испания и Великобритания“, сподели спортният директор на Пирели за F1 Марио Изола.

„Новият пакет гуми за автомобила през този сезон би трябвало да улесни изпреварванията на писта. Миналата година беше изключително трудно да се извършват подобни маневри. По-голямата част от състезателите изкара надпреварата само с едно спиране, за да запазят позицията си на пистата. Сега може да има по-голям фокус върху по-меките смеси. Тази разлика което може да доведе до повече спирания и да накара пилотите да натискат повече.“

Тази година F1 планира да изпробва използването на системата DRS на последния завой на пистата Зандвоорт. Този ход цели увеличаване на изпреварванията и повече зрелище за публиката по трибуните. В допълнение, трасето ще бъде посетено от поддържащите серии F2 и F3.