Начало Избрани Пирели ще заложи на средните по твърдост гуми в Австралия

Пирели ще заложи на средните по твърдост гуми в Австралия

400
0
Гран при на Австралия 2023
снимка, Пирели

Гран при на Австралия е трети кръг от сезон 2023 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда в Албърт парк. Пистата е дълга 5.279 км и е разположена в град Мелбърн.

Австралия приема първия си старт от F1 през 1985 г. Първоначално надпреварите се провеждат по улиците на Аделаида. През 1996 г. Формула 1 се мести в Мелбърн и Албърт парк. Оттогава трасето приема непрекъснато стартове от F1 с изключение на 2020 и 2021 г. Тогава събитията бяха отменени заради пандемията от коронавирус. Миналогодишното издание на Гран при на Австралия бе спечелено от Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари финишира пред Серхио Перес (Ред Бул) и Джордж Ръсел (Мерцедес)

Прогнозата за състезателният уикенд в Австралия се очаква да бъде смесица от ясно небе, малко дъжд и по-ниски температури от очакваните.

Първият ден от тренировките се очаква да започне на сухо. Вероятността от дъжд ще се увеличи с напредването на петъка. Именно тогава има най-висок риск от дъжд от целия рейс уикенд. Втората свободна тренировка най-вероятно ще бъде засегната от кратки превалявания, които потенциално ще нарушат подготовката на отборите и събирането на данни за неделната Гран при на Австралия.

Квалификацията в събота също може да бъде засегната от дъжда. На този етап изглежда по-вероятно да има превалявания в по-ранната част от деня. Това ще бъде и най-хладният ден от състезателния уикенд в Австралия. Очаква се температурата на въздуха да достигне максимум 15-16 градуса по Целзий.

В неделя е най-малко вероятно да има проблеми с времето. Очаква се тогава вероятността за дъжд да бъде 20%. Температурата на въздуха трябва да бъде с максимум 2-3 градуса по-висока в сравнение със събота. Освен това в състезанието в Австралия се очакват пориви на вятъра със скорост около 10-20 км/ч.

Тази година пистата в Австралия ще включа четири DRS зони. Следователно времената на пистата Албърт парк трябва да се подобрят в сравнение с тези от миналата година. Максималната скорост се очаква да бъде 340 км/ч.

Пирели ще предостави средните по твърдост комплекти в Австралия, а именно С2, С3 и С4. Те ще са съответно хард, софт и медиум. Италианската компания залага на тези смеси за втори пореден уикенд.

Пистата Албърт Парк беше преасфалтирана през 2021 г. Благодарение на това сцеплението е наистина добро. Асфалтът в Мелбърн е по-гладък от немалка част от този на другите писти на шампионата. Тъй като това на практика е улично трасе, неговата еволюция е наистина сериозна с напредването на състезателния уикенд

Енергийните нужди на гумите в Гран при на Австралия са около средните за сезона и със сдържани нива на абразия. Новото оформление, което дебютира миналата година, благоприятства изпреварването най-вече във втори сектор. Настройката на автомобила, предубедена към сцеплението, може да бъде особено полезна при излизането на завоите. Така ще се увеличи шанса за успешно изпреварване на късите прави на пистата.

характеристики на пистата в Австралия
снимка, Пирели
налягане в гумите на Пирели
снимка, Пирели

„Направихме същия избор на гуми за Австралия, както през 2019 г. След двегодишно отсъствие от календара поради пандемията от Covid, миналата година отидохме в Мелбърн с  номинираните съединения C2, C3 и C5. Това състезание беше с един стоп и спечелено от Шарл Льоклер от Ферари. Всички отбори използваха твърдите и среднотвърдите гуми, докато меката беше използвана само за квалификацията“, сподели Марио Изола.

„Този уикенд отборите ще имат на разположение C2, C3 и C4. Това което означава, че имат повече възможности за състезанието по отношение на стратегията поне на хартия. Очакваме висока степен на еволюция на пистата през целия уикенд, както обикновено се случва в Мелбърн. Енергийните нужди на гумите са около средните за сезона. Това е плавна писта с завои, които са по-бързи след миналогодишните модификации, които са от полза както за изпреварването, така и за цялостното зрелище“, добави спортният директор на Пирели за F1.

Освен F1, Албърт парк ще приеме за първи път в историята си надпревари от поддържащите шампионати F2 и F3.