Начало Избрани Пирели търси ново място, на което да проведе експерименталната квалификация

Пирели търси ново място, на което да проведе експерименталната квалификация

661
0
18-инчови гуми на Пирели
снимка, Пирели

Пирели търси ново място, на което да проведе експерименталната квалификация. Италианската компания гарантира, че ще намери подходящото място, на което да изпробва новия квалификационен формат. От Пирели също така обявиха, че се очаква провеждането на втора експериментална квалификация по време на уикенда в Унгария.

Този уикенд трябваше да се проведе състезателния уикенд за Голямата награда на Емилия Романя. По време на него щеше да бъде изпробван експериментален квалификационен формат. Според него пилотите и отборите щяха да използват само един тип гуми на Пирели по време на трите квалификационни сесии сегмента. В Q1 изборът е хард, в Q2 – медиум, а в Q3 – софт. За съжаление на Пирели F1 отмени Гран при на Емилия Романя заради наводненията в италианския регион

Така нареченото „алтернативно разпределение на гумите“ ще намали броя на комплектите за сухо време, доставяни от Пирели, до 11. Това е с 2 два комплекта по-малко от тези, които се предоставят  в обикновените състезателни уикенди. Пилотите ще получат три комплекта хард, четири медиум и четири софт. Броят на комплектите гуми за мокро остава непроменен- четири комплекта Cinturato Green intermediate и три комплекта Cinturato Blue full wet.

Ако промяната във формата е успешна и бъде одобрена за бъдещи състезания, тя ще позволи на Пирели и F1 да намалят броя на гумите, използвани в уикенда на Гран при. Това от своя страна подпомогне постигането на целите за устойчивост.

След отмяната на Гран при на Емилия Романя, от Пирели са съобщили. че планирания експеримент трябва да се състои и по време уикенда за Гран при на Унгария през юли. Пирели също така потвърди, че ще започне дискусии с F1 и ФИА за намиране на място за провеждане на изпитанията, което да замени Имола. Най-вероятно това ще бъде някоя европейска писта, на която няма да се провежда спринтов уикенд. В такъв случай отпадат вариантите форматът да бъде на Ред Бул Ринг или Спа.

Междувременно екипът на Макс Верстапен за симрейсинг Team Redline реши да „замени“ отменената Гран при на Емилия Романя с едно виртуално състезание. То носи името „Real Racers Never Quit’ и ще се проведе на пистата в Имола. Наименованието прякорът на събитието отразява серията, организирана от Team Redline по време на пандемията от коронавирус през 2020 г.

В това виртуално състезание ще участва самия Макс Верстапен, негови колеги от Team Redline, както и редица гост-състезатели. Събитието ще започне в 16:30 ч. българско време на 21 май.