Начало Избрани Пирели залага на най-твърдите си гуми за завръщането на F1 във Великобритания

Пирели залага на най-твърдите си гуми за завръщането на F1 във Великобритания

780
0
Гран при на Великобритания 2024
снимка, Пирели

Гран при на Великобритания е 12-ти кръг от сезон 2024 в световния шампионат на F1. Състезанието се провежда на добре познатата писта Силвърстоун с дължина 5.891 км. Съвсем очаквано, Пирели залага на най-твърдите продукти от гамата си по време на състезателния уикенд в Обединеното кралство.

Гран при на Великобритания бележи средата на сезон 2024 в F1. 12-ият от 24-те кръга се провежда там, където започва шампионатът преди 74 години. Първоначално Силвърстоун е летище на Кралските военновъздушни сили, създадено през 1942 г. На 13 май 1950 г. то става домакин на първия от 1112-те старта, които са се провели до този момент в F1. Победител тогава е Нино Фарина. Италианецът управлява болид на Алфа Ромео, оборудван с гуми на Пирели

Пистата във Великобритания е петата по дължина в календара на F1 за тази година. Преди нея са само Спа-Франкоршамп (7.004 км), Джеда (6.175 км), Лас Вегас (6.120 км) и Баку (6.003 км).

Силвърстоун включва 18 завоя и е една от най-вълнуващите, а също и една от най-взискателните към автомобилите и гумите. Някои комбинации от завои, като тези от 10 до 14 – Маготс, Бекетс и Чапъл – се вземат с висока скорост и генерират странични сили върху гумите и пилотите от над 5g.

Средната скорост на Силвърстоун е подобна на тази, наблюдавана на писти Спа и Сузука. Това, заедно с други технически аспекти, означава, че за този кръг от Пирели за избрали най-твърдите гуми от своята гама- С1, С2, С3. Те са съответно хард, медиум и софт. Предната част на колоната е подложена на най-голямо натоварване. Преобладаващите десни завои означават, че предната лява гума подлежи на най-голямо износване.

Времето в Великобритания в началото на лятото винаги може да бъде много променливо. Това е допълнителен фактор, който трябва да се вземе под внимание. Също така условията на трасето могат да се променят много бързо.

Миналата година цялото състезание се проведе на сухо. Като цяло немалка част от участниците използваха меките гуми на Пирели. Това беше като цяло изненадващ избор. Най-използваната смес във Великобритания беше медиум, с която бе изминат половината от общия пробег. По-голямата част от пилотите избраха стратегия с едно спиране, въпреки че в миналото популярният избор беше с две спирания

Именно във Великобритания Пирели въведе нова конструкция на гумите. Италианската компания искаше да се справи с увеличените натоварвания, наблюдавани през първите няколко състезания от сезон 2023. Те или надхвърляха средните стойности, наблюдавани при симулациите, предоставени от отборите през предходната зима.

Новата конструкцията се оказа полезна и ще се използва до края на сезон 2024. Същевременно натоварванията, генерирани от тазгодишните автомобили, са се увеличили с около 10 % в сравнение с данните от края на миналия сезон.

характеристики на пистата във Великобритания
снимка, Пирели
налгягане в гумите
снимка, Пирели

Люис Хамилтън е най-успешният пилот в Гран при на Великобритания. Пилотът на Мерцедес има общо осем победи на Силвърстоун. Последната беше записана през 2021 г. Фернандо Алонсо има две победи във Великобритания, записани през 2006 и 2011 г. Макс Верстапен спечели последното издание на състезанието. Състезателят на Ред Бул триумфира и в допълнителната надпревара на Силвърстоун през сезон 2020, която беше по случай 70-тата годишнина на F1. Карлос Сайнц триумфира на Силвърстоун преди две години.

Ферари е най-успешният конструктор на Силвърстоун. Скудерията печели първия си успех в F1 именно тук през 1951 г. След това Ферари има още 14 победи на тази писта, като последната е през 2022 г.

Макларън има 12 успеха на Силвърстоун. Последният е дело на Хамилтън през сезон 2008. Мерцедес заема третото място с девет победи, следван от Уилямс с 8. Ред Бул има общо пет успеха на това трасе.