Начало MotoGP News Пистата в Портимао подобри нивото си на безопасност

Пистата в Портимао подобри нивото си на безопасност

44
0
Портимао, Португалия
снимка, Мишлен

Пистата в Портимао подобри нивото си на безопасност. Ръководството на трасето направи някои сериозни промени, поискани от Дорна и ръководството на MotoGP. Подобренията в Портимао включват обновени чакълени зони за сигурност и променени бордюри на дадени завои.

Чакълът на пистата в Портимао беше сериозно критикуван от пилотите както по време на Гран при на Португалия 2023, както и в предсезонните тестове. Във връзка с това президентът на Дорна Кармело Еспелета отправи предупреждение към ръководството на пистата. Той заяви, че опасният чакъл може да коства мястото на Портимао в календара на MotoGP в бъдеще

Този проблем попадна в центъра на вниманието по време на Гран при на Португалия 2022. Тогава когато Франческо Баная претърпя катастрофа по време на петъчните тренировки. Италианецът взе няколко камъка от зоната за сигурност и ги занесе в гаража на Дукати, след което ги показа и на ръководството на шампионата.

Проблемът с чакълените зони за сигурност беше обсъден в комисията по безопасност същата година, но в крайна сметка не беше направено нищо съществено. През 2023 г. Фабио Ди Джанантонио беше принуден да пропусне последния ден от предсезонните тестове в Португалия, след като катастрофира в чакъла.

Италианецът получи сътресение на мозъка, след като каската му се разби в един от камъните в зоната за сигурност. Това го накара да заяви следното: „Ако трябва да се състезаваме по този начин, трябва да отидем в Монако, където има повече шоу и рискът е същият.“

В резултат на инцидента пилотите от шампионата продължиха да оказват повече натиск върху Дорна и организаторите на състезанието. В крайна сметка CEO-то на компанията Кармело Еспелета взе нещата в свои ръце. Испанецът постави ултиматум към пистата в Портимао и призова да бъдат поправени зоните за сигурност. В противен случай той заплаши да извади Портимао от календара на световния шампионат по мотоциклетизъм

Този уикенд MotoGP се завръща в Португалия за втория кръг от сезон 2024. В резултат на това по-голямата част от чакъла в зоните за спускане около пистата в Портимао е подменена.

„Повечето от зоните с чакъл са с нов тип камък. Някои асфалтови участъци пък са намалени, за да се увеличат зоните с чакъл. Освен това са добавени модули за въздушна ограда“, се казва в документ на ФИМ.

В документа не е посочено къде точно са поставени новите въздушни ограждения. Най-вероятно фокусът е бил насочен е  върху завой №10, където миналата година Пол Еспаргаро претърпя тежък инцидент по време на петъчните тренировки.  В резултат на това испанецът  получи многобройни фрактури на гърба и челюстта и беше принуден да пропусне половината от сезон 2023 г. Веднага след инцидента на този завой беше поставена въздушна ограда.

Други промени по трасето в Портимао включват поставянето на нови бордюри в завои 4, 8, 14 и 15. Така ще се помогне на състезателите да избегнат нарушения свързани с ограниченията на пистата.