Начало MotoGP News Пистата в Тексас ще бъде преасфалтирана

Пистата в Тексас ще бъде преасфалтирана

997
0
Circuit of the Americas (COTA)
снимка, Пирели

Американската писта в Тексас Circuit of the Americas (COTA) ще бъде преасфалтирана. Това се случва след като редица пилоти от MotoGP се оплакаха от големите неравности по трасето. Те бяха подкрепени от своите колеги от F1, които също не бяха доволни от състоянието на пистата. 

Около 40% от трасето вече е с нова настилка. Това включва старт-финалната права (включително излизането от питлейна) до излизането от първи завой, излизането от девети завой до 10-ти, излизането от 11-ти през 12-ти и секцията между 15-ти и 19-ти завои. След надпреварата от MotoGP бяха предприети допълнителни мерки за изглаждането на някои неравности.

Най-големите критици на неравностите бяха световните шампиони Фабио Куартараро и Жоан Мир, както и пилотът на Априлия Алейш Еспаргаро. Според тях шампионатът не трябва да се завръща в Тексас, докато не се вземат мерки върху този проблем. 

„Обещаха ни, че ще подобрят състоянието на пистата поне от втори до десети завой“, каза Алейш Еспаргаро. „Поискахме още подобрения. Бяхме попитани къде се чувстваме най-зле. Отговорихме, че това е в участъка от  началото на завой номер две до края на завой номер десет. Има огромна неравност в края на шестата крива“.

„Организаторите на надпреварата ни обещаха, че ще изпълнят този ангажимент. Моята работа е само да карам мотора. Тази писта не е никак безопасна. Състезанията тук са много трудни, но не аз правя календара. Трябва да се адаптирам към това, което се организира. Те казват, че безопасността винаги е на първо място, но нека да видим какво ще се случи“. завърши испанецът.

За щастие собствениците на пистата в САЩ се вслушаха в думите на състезателите. Освен споменатите участъци, очаква се подлагането на нова настилка между 12-ти 16-ти завой.

Най-важното нещо бе извършването на оценка на неравностите и бе открита основната причина за тяхното появяване. Пистата е изградена върху определен тип почва, която е довела до водна ерозия и повтарящи се проблеми с гладкостта на пистата след нейното построяване през 2012.

Това вероятно ще зарадва и Естебан Окон. Състезателят на Алпин бе призовал за промени в настилката на трасето. След надпреварата през есента французинът разкритикува неравностите по някои завои.

„През последните няколко седмици пистата бе подложена на мащабна инициатива за подобряване“, се казва в изявлението на собствениците. „Работим с консултанти, които прегледаха участъците от трасето, които се нуждаеха от преасфалтиране. Използвани са радари, лазерно картографско оборудване и софтуер за картографиране на пистата и идентифициране на различните необходими ремонти“.

„Оттам COTA работи за възстановяване на завои 2-10, 12-16 и изграждане на бетонна подложка за укрепване на зоните при втори и десети завой. Освен това работи с изпълнители, за да гарантира, че новите асфалтови и бетонни основи са равни и изравнени. Целта на това нещо е да се създаде идеална писта, подходяща за всякакъв вид състезания и събития“.