Начало Рали Плановете на ФИА за трета заводска кола предизвикват недоволство

Плановете на ФИА за трета заводска кола предизвикват недоволство

32
0
Ив Матон,Мико Хирвонен,Фредерик Банзе

Бъдещето на традиционния Световен рали шампионат изглежда все по-неясно от ден на ден. Около ангажиментите на Ситроен и Форд от доста време витаят различни слухове, според които производителите са на път да продават част от екипите си или пък дори да излязат от WRC. От друга страна все още не е представен официално нов промотър, въпреки че се говори, че Ред Бул са се договорили с ФИА. Сега пък положението става все по-страшно, след като се заговори за плановете на федерацията да задължи заводските отбори да вкарат в употреба задължително и трета кола. Това определено не се харесва на производителите и думите на Ив Матон за ясно доказателство за това.

„Ако подобно правило влезе в сила, ние излизаме от шампионата“, заяви тим шефът на Ситроен.

Малкълм Уилсън също не крие, че едва ли Форд ще успеят да се справят с подобно предизвикателство.

„Титлите във WRC са въпрос на бюджет“, заявява шефът на М-спорт. “Сега е трудно, ако тези слухове се окажат верни едва ли Форд ще продължи ангажимента си.“

„За подобно правило може да се мисли разбира се, но не в настоящия момент“, заяви и спортният директор на Фолксваген, Йост Капито. Според него подобна мярка може да е полезна, защото по този начин третата кола може да помогне за развитието на младите пилоти и на колите. Освен това ще се уплътни листата с участниците, каращи конкурентноспособни автомобили, която в момента и без това е доста рехава.