Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Планът за моторите след 2020 г. е скъп и ненужен, смята Екълстоун

Планът за моторите след 2020 г. е скъп и ненужен, смята Екълстоун

126
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун, снимка Mirko Stange

Планът за промяна на задвижващите системи във Формула 1 след 2020 г. е скъп и ненужен. Това смята бившият управляващ търговските права на спорта Бърни Екълстоун.

В края на миналия месец ФИА разкри въпросния план за промени, след което обаче той не бе приет добре от 3 от 4-те производителя на мотори в шампионата – Ферари, Мерцедес и Рено.

Според Сребърните стрели и френския тим въвеждането на новите мотори би означавало направата на съвсем нов двигател и съответно сериозни разходи. Президентът на тима от Маранело Серджо Маркионе се оплака идеята за стандартизирането на компоненти и дори заплаши, че Скудерията може да напусне спорта.

„Проблемът е, че всички те харчат цяло състояние за тази двигатели, каза британският милиардер. – Трябваше още преди 3 г. да постигнем съгласие за използването на повече гориво в състезанията и да оставим моторите да постигат с 2000 об/мин повече. И това щеше да е всичко необходимо.“

Затова според Екълстоун промените по задвижващите системи за след 2020 г. не са нужни, тъй като разликата няма да бъде голяма спрямо сегашните, а те ще струват много пари на отборите.

„Състезанията сега са добри отпреди, каза още Бърни. – Чакахме това 4 години. И сега е по-лесно, защото има конкуренция. Ферари се събуди, което е добре.“

Екълстоун каза още, че високата цена, която са платили новите собственици от Liberty Media, за да купят спорта, е най-яркото признание за свършената от него работа през последните близо 40 г. Той е убеден, че ако оценката на спорта е била лоша, американците е нямало да извършат сделката.

„Мислехме, че е добър момент за продажба. Може и да сме сбъркали, но не съжалявам за нищо, каза Бърни. От Liberty не се вслушват в моите съвети. Може би не знаехакак да ме помолят да се оттегля. Чейс Кери искаше моята позиция, така че аз му казах – ти купи колата, карай я.“

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.