Начало Други Победа за Кейси Стоунър в мотоциклетната Гран при на Италия

Победа за Кейси Стоунър в мотоциклетната Гран при на Италия

51
0

Кейси Стоунър прекъсна серията на Валентино Роси от седем поредни победи на пистата Мугело, след като спечели днешната Гран при на Италия и зарадва хилядите фенове на Дукати на трасето, между които бяха и служителите във фабриката на италианската марка.

Състезанието, което бе наблюдавано от около 80 000 зрители, започна по познатия вече този сезон начин – при мокра писта. Австралиецът обаче свърши работата си перфектно и след победата си тук отново излезе начело в генералното класиране, след като изпревари Хорхе Лоренцо, който въпреки старта от първа позиция, финишира на второ място днес.

Почетната стълбичка бе допълнена от съотборника на Лоренцо в тима на Фиат Ямаха – Валентино Роси, който пресече финала две секунди след победителя, следван на по-малко от една десета от секундата от сънародника си Андреа Довициозо, който така и не можа да задържи третата позиция до финала, след като я беше спечелил, докато караше мотоциклета с гуми за мокър асфалт.

Подобна бе ситуацията и за друг италианец – Лорис Капироси със Сузуки, който дори водеше в един момент, след което обаче се свлече до пета позиция на финала.

Джеймс Тосланд от тима на Ямаха Тек 3 бе първият, който подкара мотоциклет със сликове на още изсъхващата писта, като не му достигна съвсем малко да запише най-добрия си резултат като пилот в MotoGP. Той се движеше на шеста позиция до последната обиколка, когато бе изпреварен от своя съотборник Колин Едуардс и в крайна сметка финишира седми.

Чудесно представилият се в квалификацията пилот на LCR Хонда – Ранди де Пюние, остана осми, а Николо Канепа, каращ частното Дукати на Прамак, успя да запише най-добрия си резултат в състезание от кралския клас, финиширайки девети. Крис Вермюлен със Сузуки пък бе пилотът, който завърши първата десетка в днешното състезание.

Лошата новина днес е свързана с Дани Педроса, който падна лошо на 14-тата обиколка и нарани лявото си бедро, което вече бе засегнато и от падане по-рано този уикенд. Сега испанецът ще трябва да се подложи на редица изследвания, преди да разбере дали със сигурност ще е в състояние да вземе участие в следващото състезание от сезона. Юки Такахаши бе другият пилот днес, претърпял падане, като това се случи 13 обиколки преди финала. За радост обаче японецът се размина без сериозни травми.

Ето и пълното класиране от днешното състезание за Голямата награда на Италия на пистата Мугело:

1. Кейси Стоунър, Ducati Marlboro Team 45’41.894
2. Хорхе Лоренцо, Fiat Yamaha Team + 1.001
3. Валентино Роси, Fiat Yamaha Team + 2.076
4. Aндреа Довициозо, Repsol Honda Team + 2.129
5. Лорис Капироси, Rizla Suzuki MotoGP + 3.274
6. Колин Едуардс, Monster Yamaha Tech 3 + 24.451
7. Джеймс Тосланд, Monster Yamaha Tech 3 + 25.621
8. Ранди де Пюние, LCR Honda MotoGP + 26.046
9. Николо Канепа, Pramac Racing + 31.815
10. Крис Вермюлен, Rizla Suzuki MotoGP + 34.814
11. Mарко Меландри, Hayate Racing Team + 35.090
12. Ники Хейдън, Ducati Marlboro Team + 39.122
13. Mика Калио, Pramac Racing + 52.462
14. Tони Елиас, San Carlo Honda Gresini + 52.478
15. Aлекс де Анджелис, San Carlo Honda Gresini + 1 обиколка

Не се класират:

Дани Педроса, Repsol Honda Team + 11 обиколки
Юки Такахаши, Scot Racing Team MotoGP   + 13 обиколки