Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Верстапен спечели първата квалификация за сезон 2021 в F1

Макс Верстапен спечели първата квалификация за сезон 2021 в F1

9535
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул
Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Бахрейн във F1. Нидерландският пилот на Ред Бул записа най-бързата обиколка за 1:28.997, която бе с повече от три десети по-добра от тази на Люис Хамилтън. Трети завърши другият пилот на Мерцедес Валтери Ботас.


Температурата на въздуха в първата квалификация за сезон 2021 бе 30 градуса, а тази на пистата- 35. Влажността бе 42 %.

Първите коли на трасето в Q1 бяха тези на Хаас и Уилямс с гуми софт.
Най-ранният лидер в сесията бе Мик Шумахер  с обиколка за 1:33.861, докато съотборникът му Никита Мазепин се завъртя по време на своя тур. Ръсел и Латифи се върнаха в бокса и не записаха време. Малко след тях всички други екипи се появиха на пистата, за да запишат достатъчно добри времена.


След първите опити на пилотите първата позиция зае Макс Верстапен с 1:30.499. Зад него се наредиха Цунода, Хамилтън, Гасли, Перес и Ботас. В опасната зона освен състезателите на Хаас и Уилямс бе Естебан Окон от тима на Алпин. До края на първата фаза на квалификацията част от състезателите опитаха да подобрят времената си, като Джордж Ръсел намери място в топ 10. Никита Мазепин отново се завъртя на първи завой и предизвика развяването на жълти флагове. В крайна сметка отпадналите в Q1 са Естебан Окон, Николас Латифи, Себастиан Фетел, Мик Шумахер и Никита Мазепин. Карлос Сайнц остана на 15-та позиция, след като премина лошо върху бордюрите и получи вибрации в своето Ферари.

Още в началото на Q2 на пистата излезе Валтери Ботас с гуми медиум. Веднаха след него всички болиди напуснаха боксовете и излязоха на трасето. Макс Верстапен се оплака от проблем с радиовръзката. Първото най-бързо време записа Ботас, но веднага бе изместен от Верстапен и Хамилтън. И тримата бяха със средно твърди гуми. Впечатление направи Пиер Гасли, който даде осмо време също с гуми медиум, докато тези на Ферари бяха със софт. Обиколките на Серхио Перес и Даниел Рикиардо бяха заличени заради излизане извън белите линии на трасето. В същото време Джордж Ръсел от тима на Уилямс така и не бе напуснал своя гараж.

Във финалните минути на втория сегмент от квалификацията в Бахрейн пилотите отново излязоха на пистата в опит да подобрят своите потижения. Пиер Гасли даде трето време, а Джовинаци стигна до шестото място. След големите размествания в колоната място в третата квалификационна фаза не намериха Серхио Перес, Антонио Джовинаци, Юки Цунода, Кими Райконен и Джордж Ръсел. Най-бързи пък бяха пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Льоклер.

Веднага след старта на Q3 всички бяха на пистата с най-меката смес на Пирели в опит да завъртят най-бързи турове. Първият лидер стана Рикиардо, който веднага бе изместен от Гасли, Хамилтън и Верстапен, който изпревари с 23 хилядни световния шампион. Пилотите, които не записаха времена бяха Льоклер и Алонсо.


Малко повече от две минути преди финала на квалификацията всички отново бяха на пистата. Верстапен бе с рекорден първи сектор, Ботас не подобри постижението си, Хамилтън измести Макс от първата позиция. Въпреки това нидерландецът записа невероятна обиколка за 1:28.997 и спечели първата квалификация за сезон 2021 в F1. Трети финишира Ботас, следван от Льоклер, Гасли, Рикиардо, Норис, Сайнц, Алонсо и Строл.