Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Победата на Хамилтън в Канада била под въпрос

Победата на Хамилтън в Канада била под въпрос

4404
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Венелин Николов

Победата на Люис Хамилтън в Гран при на Канада няколко часа е била под въпрос. Това твърди немското издание Auto Motor und Sport.

След като Себастиан Фетел получи 5 секунди наказание от стюардите за опасно връщане на пистата, британецът бе определен за победител. След финала обаче в Мерцедес е трябвало да чакат 3 часа първото място да бъде потвърдено.

Според информацията ФИА е установила някои различния в спецификацията на хидравличната система, която е била поставена в неделя в колата на Хамилтън след открития хидравличен теч.

Според правилата на закрит парк, при смяна на компоненти между квалификацията и състезанието, те трябва да бъдат от една и съща спецификация. Ако са различни, това налага стартиране от питлейна.

В край сметка, въпреки откритите след финала разлики в спецификацията на някои компоненти, от ФИА не са намерили доказателства, че новата хидравлична система работи по различен начин спрямо предишната. И затова Хамилтън не е бил дисквалифициран.

Според екипа на Рено пък Хамилтън е получил съобщение от бокса, което не е разрешено от правилата.

Люис първо е информирал инженерите в загряващата обиколка, че системата против загасване на колата е била активирана при потеглянето му. Тя обикновено изключва съединителя, за да предотврати угасването на двигателя, когато колата се движи под определена скорост.

В самата формираща обиколка Хамилтън на 2 пъти е попитал дали всичко с автомобила му е наред. Инженерът Питър Бонингтън му каза в края на тура преди старта, че проблеми с колата няма.

Според шефа по операциите на Рено Ален Перман съобщението от бокса към Люис в загряващата обиколка може да е нарушение на техническата директива 11 на правилата, въведена от 2017 г.

От Рено обаче не подадоха контестация срещу Хамилтън. Ако го бяха направили и нарушение на правилата беше установено от ФИА, то Люис е могъл да получи наказание от 10 секунди.