Начало Картинг Победи за Досев, Цолов, Пенов и Гърков във втория кръг в Кюстендил

Победи за Досев, Цолов, Пенов и Гърков във втория кръг в Кюстендил

134
0

По 4 победи записаха Никола Досев и Христо Пенов в класовете Мини Бг и Ротакс Джуниър, и по 2 Никола Цолов и Любомир Гърков в класовете Мини и Ротакс Макс от втория кръг на националния шампионат по картинг в Кюстендил. При слънчево и горещо време пилотите направиха интересни битки, като за жалост състезания във висшия клас KZ2 нямаше поради липсата на достатъчно пилоти. Заради проблеми с китката не участва Юлиан Серафимов. Така на пистата остана само Александър Цветанов и съответно квалификация и състезания нямаше.

В клас Мини Бг Досев отново води голяма битка с Юлиан Димитров. В първата надпревара Юли поведе, след като в първия завой влезе отвътре на Досев (на снимката долу вляво) и го изпревари. В началото на 2-ата обиколка обаче Досев си върна водачеството след успешна маневра, започнала на старт-финалната права и завършила на първия завой. Минков бе 3-и. В началото на 9-ата обиколка обаче Снежана Илиева, която е дъщеря на популярния ни пилот от близкото минало Цветан Илиев, се удари в гумите на старт-финала и катастрофира. Инцидентът изглеждаше страховит, но момичето се отърва без контузии. Състезанието бе спряно и класирането бе обявено след 8-ата обиколка, както е по регламент. Досев бе обявен за победител, следван от Димитров и Минков. Пети и най-добре класирал се пилот от академията бе Андрей Георгиев.

Без драми премина второто състезание. Досев спечели лесно, като на старта Минков стана 2-и, изпреварвайки Юлиан. В края на 2-ия тур Димитров се върна на 2-а позиция, но Досев вече беше избягал напред. На финала Никола спечели с 5.2 сек аванс.

В третото състезание Никола поведе след старта и остана начело доста обиколки. Към края обаче Юли вдигна темпото и го изпревари на старт-финалната права. Досев обаче остана плътно зад него и не бе казал последната си дума. Той атакува в последната обиколка и 3 завоя преди финала отново излезе начело, с което си осигури и победата. Разликата на финала бе едва 0.149 сек. Трети остана Слави Минков. От пилотите от академията най-напред се класира Андрей Георгиев, който е 5-и в общото класиране.

Във 4-ото състезание за уикенда борбата продължи. Досев отново поведе от първа позиция, но с по-добро излизане от предпоследния завой и по-добро ускорение през последния и старт-финала, Юлиан поведе. Само 2 тура преди финала Досев обаче стори почти същото и осигури победата си и общо 4 победи от 4 състезания в Кюстендил в класа. Минков отново допълни подиума.

В самия край в битка за по-предна позиция Снежана Илиева, която е дъщеря за известния наш пилот от близкото минало Цветан Илиев, удари отзад Христо Младенов. Все пак и двамата финишираха 3-и и 4-и сред пилотите от академията и 7-и и 8-и в крайното класиране.

В клас Мини две победи взе Никола Цолов. Той стартира 4-и в първото състезание, но само за 1 обиколка изпревари Александър Михайлов и Николай Колев. Напред лидер бе потеглилия от полпозишън Димитър Иванов. Цолов междувременно получи 3 сек наказание за фаулстарт, но продължи борбата и изпревари Иванов. Последният явно не разбра за наказанието на Цолов и се опита да си върне първата позиция, но се завъртя и изостана 4-и, зад Цолов, който след наказанието запази 0.568 сек пред Михайлов и 0.590 сек пред Колев.

Във втората надпревара Алекс Бакалов изобщо не успя да потегли, след като стартът бе повтаря 3 пъти и дори пилотите бяха спрени, за да получат отново инструкции как да процедират при летящия старта. След като състезанието най-после започна, в първия завой се удариха Димитър Иванов и Мариян Бондиков. Двамата се озоваха в зоната за сигурност на завой 1, като родители на деца от клас Мини Бг им помогнаха да се върнат на пистата. Явно обаче те не знаеха, че това е забранено от правилника и двамата пилоти бяха дисквалифицирани след финала. Отпред Цолов поведе и до финала спазваше дистанция от около 1 сек пред Ники Колев. В края на състезанието Цолов настигна изостаналия с обиколка Бондиков и се наложи да го изпреварва рисковано, след като маршалите не показаха сини флагове на Мариян и той не разбра до последно, че е настигнат от лидерите. Все пак ситуацията се размина без инциденти. Трети финишира Михайлов.

В клас Ротакс Джуниър над всички бе Христо Пенов. Първото състезание започна със страхотен старт на Лора Христова, която от 6-а позиция излезе 4-а, а в края на 2-ата обиколка бе вече 3-а, зад Паоло и Пенов. Последният водеше убедително напред и до финала натрупа над 5 сек аванс пред Христов, а Лора завърши 3-а, оставяйки зад себе си Дейвид Митов.

Във второто състезание Пенов отново поведе уверено, а Лора изпревари Паоло и излезе на 2-а позиция. В края на обиколката тя дори атакува лидера, но неуспешно. До финала тя, Паоло и Дейвид водеха страхотна битка за второто място. Първо Митов изпревари Паоло и стана 3-и, а след това се справи и с Христова. Плевенчанката обаче бързо си върна второто място, а до финала удържа атаките на Митов, който пък в края бе изпреварен от Паоло.

В третото състезание за уикенда кюстендилецът поведе безпроблемно от полпозишън, а зад него се наредиха Паоло Христов, Анастасиа Нусопулу от Гърция и Лора Христова. Лора следваше плътно съперничката си, но така и не успя да я изпревари, въпреки че бе по-бърза. Пенов пък остави на над 6 сек зад себе си Паоло. В 4-ото състезание картината отпред бе същата и Пенов отново спечели убедително пред Христов. Лора този път излезе 3-а след старта и запази позицията си спрямо Анастасиа, останала 4-а.

В клас Ротакс Макс очаквано 2 убедителни победи взе Любомир Гърков. Той имаше 0.6 сек аванс в квалификацията. В първото състезание обаче използвайки по-доброто ускорение на машината си от клас KF, поведе Николай Арабаджиев. Любо обаче още по средата на обиколката си върна лидерството в бавната секция от завои. Гърков се откъсна напред, а в битка за 2-ата позиция Арабаджиев бе ударен от Любомир Маринков. След което веригата на Николай се скъса и той спря на пистата. От случилото се се възползва Мартин Вълчанов, който стана 2-и и завърши на тази позиция на 13.2 сек зад Гърков. Маринков завърши 3-и.

Във втората надпреварата Гърков бе още по-убедителен и без да изпуска лидерството завърши на почти 26 сек пред Вълчанов и на над половин минута пред Маринков.