Начало Картинг Победи за Гърков, Младенов, Апостолоски, Шингов, Стефановски, Рангелов и Дончев на Балканската...

Победи за Гърков, Младенов, Апостолоски, Шингов, Стефановски, Рангелов и Дончев на Балканската купа

237
0

Цели 61 пилоти в 7 различни класа взеха участие в тазгодишното издание на Балканската купа по картинг в Кюстендил. Това е рекорд в историята на надпреварата, която вече се организира повече от 20 години от Картинг Клуб Кюстендил и Тошо Аначков.

Днес се състояха полуфиналите и финалите, които предложиха интересни битки при слънчево и много топло за сезона време. Освен картинг надпреварите, имаше и състезание по Супермото.

За втори път тази година след Пролетната купа в Хасково имаш състезание в клас KZ. При това участниицте бяха цели 14. Победител стана Любомир Гърков, който спечели убедително полуфинала и след това финала.

Пловдивчанинът остави зад себе си Искрин Арабаджиев, завършил на 2-а позиция и в двете състезания днес.

Третият от полуфинала Иван Влъчков обаче нямаше шанс. Влъчков, който се състезава за първи път от 3 години с картинг, бе ударен отзад на първия обратен завой след старта.

При инцидента отпаднаха Петър Делчев и Станислав Атанасов. В следващите обиколки състезанието напуснаха Христо Искилиев и дебютанта в класа Самуил Иванов, а в последствие и Влъчков, който отново нямаше късмет, след като не успя да избегне завъртял се пред него пилот.

Така на 3-о място във финала завърши Кристиан Димитров. Пилотът от Хасково остави зад себе си Цветан Делчев, Кристиан Ангелов и Красимир Лазаров, като за последния това също бе първо състезание от 3 години насам. Лазаров остана доволен от представянето си.

Пилотите от No Gear Open в Кюстендил бяха по-малко от очакваното – 3, и затова караха заедно с тези в Rotax Senior. Победата взе Христо Младенов с голям аванс пред Йосиф Тошков и Габи Пецов. Младенов бе първи и в общото класиране на No Gear Open/Rotax Senior.

Първи в Senior стана Васил Апостолоски. Пилотът от Северна Македония изостана в първите обиколки във финала, но в хода на състезанието успя да навакса,  изпреварвайки Данислав Арсов (3-и) и в края Калоян Генов (2-и). За Арсов това бе първо състезание у нас за последната 1 година. Топ 5 допълниха Юлиян Димитров и Михаел Лукич.

Цели 16 пилоти имаше в Rotax Junior

По традиция тази година там имаше много борба и изпреварвания, като оспорвана беше битката и за първото място. След победа в полуфинала, Илиан Янков стартира първи във финала.

Янков поведе пред шампионата в клас за сезона Петър Шингов. Той дълго време удържаше зад себе си Шингов, но в последните обиколки допусна да бъде изпреварен. Така победата бе за Петьо, който увенча силния си сезон в шампионата с победа и в Балканската купа.

Трети финишира Габриел Александров, но 3 сек наказание за настъпване на бялата линия го пратиха 4-и. Така на 3-ото стъпало на подиума се качи Максим Дремин, който е дебютант в класа. Радослав Воденичаров допълни топ 5, като изостана в началото и трябваше да наваксва позиции.

В Minimax в Кюстендил първото място бе за шампиона в категорията на БФК-НКС Стефан Стефановски. Пилотът от Северна Македония натрупа аванс още в началото във финала. На 2-а позиция в първите обиколки бе Деан Дамянов, който обаче след това отпадна заради технически проблем.

Втори се класира Кристиан Зинков, който бе с най-добро време от квалификацията. Зинков водеше в полуфинала, който обаче беше спрян след инцидент и при рестарта пилотът от Твърдица загуби позиции.

Трети на финала стана Калоян Балабанов, който води оспорвана битка със Зинков в края. В първото си състезание в Minimax, шампионът в Micromax Макс Даниел Костов завърши 5-и, като пред него се класира Йоанис Хаджипараскеваидис.

В Micromax победата взе Никола Рангелов. И в полуфинала, и във финала той води много здрава битка с Димитър Станков.

И в двете надпревари разликата между двамата беше много малка, като в крайна сметка Рангелов спечели дуела и купата. Призовите места допълни Константинос Николау от Гърция. Той направи силен финал и не даде шанс на пилотите зад него да го доближат. А те бяха Даниел Пуцов (4-и) и Борислав Манев (5-и).

В клас Mini участваха трима пилоти, като убедителна победа в полуфинала записа Давид Боянов, пред Добромир Дончев и Михаил Янев. Във финала Боянов също финишира първи с разлика, но бе дисквалифициран, след като се оказа по-лек на кантара с 1 кг от минимално допустимото.

В надпреварата в Супермото първи стана Красен Кънчев, следван от Велислав Марков. Трети се класира Никола Досев, който започна кариерата си в моторния спорт в картинга.

Резултати от всички класове: