Начало Картинг Победи за Младенов, Иванов, Шингов, Стефановски и Костов в 5-ия кръг на...

Победи за Младенов, Иванов, Шингов, Стефановски и Костов в 5-ия кръг на Серес

156
0

През изминалия уикенд на пистата Серес в Гърция се състоя 5-ия кръг от националния шампионат по картинг на БФК-НКС с организатор ХИДРОЛИФТ РЕЙСИНГ ТИМ. При слънчево и горещо време за сезона от над 30 градуса пилотите направиха оспорвани, но коректни битки. Участниците в 5-те класа бяха общо 42, което е рекорд за сезона.

Първи в клас No Gear Open стана Христо Младенов. За него това беше едва второ участие в кръг от шампионата ни за сезона. Въпреки това той показа много добра скорост и спечели и двата състезателни манша днес. В тях той остави зад себе си Слави Минков, като бе константно по-бърз от него с около 0.2 сек на обиколка.

Трети остана Илия Димитров. Той нямаше скоростта на първите двама, но все пак в първия финал днес успя да мине пред Минков на старта и за кратко време беше на 2-а позиция. Пилотите този път успяха да сформират пълен клас, като 4-ият участник бе Йосиф Тошков, заел именно тази позиция в крайното класиране.

Много оспорвана беше битката в клас Rotax Senior

Там победата взе Самуил Иванов, който имаше много сериозна конкуренция в лицето на Калоян Генов и Виктор Върбанов (тримата на почетната стълбичка долу). В първия финал Генов се възползва от борбата между Иванов и Върбанов и успя да изпревари и двамата с една маневра. След това обаче Самуил го настигна и задмина.

Във финал 2 Иванов поведе, а зад него много силен старта направи Софоклис Пападопулус. Той държа за известно време зад себе си Генов, а след като Калоян го изпревари, Самуил бе избягал доста напред. Върбанов пък така и не намираше начин да го изпревари и в крайна сметка двамата се сблъскаха и загубиха позиции. Наказания не последваха, като Върбанов все пак завърши 5-и и стана 3-и за кръга, зад втория Генов.

В Rotax Junior убедителна победа записа Петър Шингов (на снимката долу). Той спечели и двата финала днес, като често бе с близо половин секунда на обиколка по-бърз от конкурентите.

Така кръг преди края на сезона той на теория си осигури титлата в класа.

Зад него борбата бе оспорвана, като втори във финал 1 завърши Борис Михайлов. Във втория обаче му падна веригата и това го остави назад (5-и в крайното класиране). На 2-а позиция зад Шингов завърши Илиан Янков, с което си осигури и 2-ото място за кръга.

Трети в манша и за кръга стана Радослав Воденичаров, който удържа 3-ото място във финал 2, където в последните обиколки плътно зад него бяха Димитър Колев и Божидар Първанов. Последните двама заеха 4-ото и 6-ото място в крайното подреждане за кръга.

Още една победа за сезона в категория Minimax записа Стефан Стефановски (горе на подиума).

Пилотът от Северна Македония ще се поздрави и с титлата тази година, след като кръг преди края на сезона на теория е недостижим на върха.

Стефан записа убедителен успех на Серес, като и в двата манша днес не остави шансове на конкурентите. Втори в крайното подреждане стана Кристиан Зинков. За него това е най-доброто класиране за сезона, като този път Зинков успя да превърне отличната си скорост в призови класирания – 3-о и 2-о място в двата финала днес.

Той изпревари само с 1 точка Калоян Балабанов, следван от Деан Дамянов, който нямаше добър уикенд. Топ 6 допълниха две дами – Никол Димитрова и Венцислава Ганчева. В състезанието не участва един от водещите пилоти в класа Калоян Гьошев, който е с отнет състезателен лиценз след предния кръг в Кюстендил.

В Micromax 5-а победа от 5 кръга за сезона записа Макс Даниел Костов (на снимката горе),

с което той си осигури и титлата преди финалния кръг. Този път без тренировки преди уикенда успехът му дойде по-трудно. Той бе 3-и след квалификацията, но в първия финал днес поведе още след старта и до финала нямаше проблеми. Втори се класира Димитър Станков, следван от Константинос Николау от Гърция.

Именно Станков бе главно действащо лице във 2-я финал. Още в загряващата обиколка стана инцидент, след който Димитър излетя от трасето. Състезанието бе спряно, а пилотът бе прегледан от медицинския екип на пистата, като се оказа, че той е без контузии.

Спирането даде шанс на Станков да се включи отново в състезанието. И Димитър кара много добре, финиширайки втори. Наказание от 5 секунди за неправилен старт обаче го смъкна на 7-омясто в манша. Така втори във финал 2 и втори в общото класиране за кръга стана Николау, а 3-и е Никола Рангелов.