Начало Картинг Победи за Серафимов, Савов, Беков, Руйков и Тодоров на Балканската купа

Победи за Серафимов, Савов, Беков, Руйков и Тодоров на Балканската купа

240
0

Юлиян Серафимов, Люсиян Савов, Мартин Беков, Любослав Руйков и Виктор Тодоров спечелиха състезанията в своите класове за Балканската купа. Състезанието се проведе на пистата Пауталия в Кюстендил, като тазгодишната надпревара отбеляза 20 години от първата такава в историята.

При променлива облачност и приятно време за сезона 26 пилоти се бориха за призовите позиции. В клас KZ Open състезанието спечели Юлиян Серафимов, за който това бе 3-а поредна победа за Балканската Купа. Успехът обаче не дойде лесно за него. В полуфинала се счупи скоростния му лост и той отпадна. Победата взе Любомир Гърков.

Подиумът в KZ

Във финала Горчо трябваше да стартира 4-и, но бързо излезе на 2-а позиция зад Гърков. Последва изпреварване на първия обратен завой. До финала Серафимов не успя да се откъсне, но поддържаше аванс от над 1 секунда. Зад двамата трети завърши Петър Делчев, а Калин Марков и Цветан Делчев се удариха в 5-ата обиколка при опасен инцидент и отпаднаха.

В обединената група Rotax Senior/Junior/No Gear Open се получиха интересни битки. Най-бързият от квалификацията Мартин Беков победи в полуфинала, пред Люсиян Савов и Самуил Иванов. Следваха Габи Пецов, Мартин Балабанов и Венцислав и Любомир Маринкови. Двамата караха заедно за първи път от 2 години в официално състезание.

Почетната стълбичка в Rotax Senior

Във финала Люси успя да изпревари Беков и стана първи в общото подреждане и в класа си Junior. Трети и втори в Junior се класира Самуил. Мартин е първи в Senior. Габи Пецов отпадна заради счупена биела на мотора и това даде шанс на Венци Маринков да се качи на подиума в Senior във вероятно последното му състезание.

След него 4-и завърши баща му Любомир, който удържа позицията си пред напиращия зад него Виктор Върбанов. За последния това беше първо професионално състезание. Маринков-старши остана без заглушител на ауспуха, заради който двигателят стана много шумен и загуби мощност.

Първият и вторият в клас Junior

В Mini победа още в първото си участие в класа записа Любослав Руйков. Досега този сезон той взе 4 победи от 4 старта в Mini BG и състезанието в по-горния клас бе като подготовка за следващия сезон.

Най-бързият от квалификацията Петър Шингов спечели полуфинала, пред Руйков и Лео Райчев.

Във финала Любо с маневра на първия обратен завой излезе начело и до финала запази лидерството. Шингов остана втори, а след оспорвана борба с Христо Младенов 3-ата позиция зае Райчев. Двамата на няколко пъти си размениха позициите. Заради счупена дясна ръка Алекс Дешков не успя да вземе участие в Балканската купа и има вероятност да пропусне и петия кръг от Националните серии в Кюстендил след 2 седмици.

Призьорите в Mini

В Mini BG първа победа в кариерата си записа Виктор Тодоров. В отсъствието на Руйков и Стефановски той бе категорично най-бързият пилот на пистата. В полуфинала Виктор победи убедително, а отзад още в първата обиколка се удариха Деан Дамянов и Пресиян Стоянов. Те изостанаха, като от това се възползва Силвия Станчева, която завърши 2-а.

Във финала Виктор отново дръпна напред, а втори завърши Дамянов, който още на старта изпревари Станчева. Местата на подиума допълни Пресиян, който също успя да задмине Силвия в хода на състезанието. В този клас имаше още една дама – Венцислава Георгиева.

Най-бързите в Mini BG