Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Чарли Уайтинг

Почина Чарли Уайтинг

8122
0
Чарли Уайтинг
Чарли Уайтинг, снимка: ATP

Състезателният директор на ФИА Чарли Уайтинг е починал днес на 66 години в следствие на белодробна емболия. Това става в навечерието на състезателния уикенд за Гран при на Австралия, първи кръг от новия сезон във Формула 1.

Уайтинг бе свързан с Гран при от 1977 г., като първо работи за екипа на Хескет. След това става главен механик в Брабам, помагайки на Нелсон Пике да спечели титлите си през 1981 и 1983 г.

Уайтинг остава в тима на Бърни Екълстоун до 1987 г., преди той да бъде продаден в края на сезона. От 1988 г. Чарли започва нова кариера във ФИА. Там той става технически делегат. От 1997 г. той вече директор на федерацията и делегат по сигурността.

„С огромна тъга научих за смъртта на Чарли, каза президентът на ФИА Жан Тод. – Чарли беше страхотен състезателен директор, централна и неподражаема фигура във F1. Той въплъти етиката и духа на този фантастичен спорт.

Формула 1 загуби верен приятел и харизматичен посланик. Всичките ми мисли, тези на ФИА и цялата спортна общност са за неговото семейство, приятели и всички почитатели на Формула 1.“