Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Почина Крис Еймън

Почина Крис Еймън

85
0

Един от водещите пилоти във Формула 1 в края на 60-те и началото на 70-те години Крис Еймън почина на 73-годишна възраст след дълга борба с рака. Новозеландецът е считан за може би най-добрият пилот в историята на спорта, който не е печелил състезание.

Еймън дебютира в Гран при през 1963 г. в Монако за екипа на Парнел. В най-силния си период между 1967 и 1969 г. той кара за Ферари, като постига няколко полпозишъна, но поради лош късмет не успява да превърне нито един от тях в победа, без самият той да допуска грешки.

След това кара за тимовете на Марч и Матра, като в френския тим отново е на първа стартова позиция във Франция през 1972 г. В надпреварата обаче остава 3-и. След това се състезава за Мартини рейсинг, БРМ и дори за собствения си екип Еймън в 4 състезания, но без успех.

После отива в Инсайн, но след като отказва да стартира в Германия през 1976 г. при подновяването на състезанието след катастрофата на Лауда, е изгонен от тима.

След това той решава да прекрати кариерата си във Ф1 и се връща у дома си в Нова Зеландия, където дълго години помага в работата в домашната ферма на семейството.

Извън Формула 1 той печели 24-те часа на Льо Ман през 1966 г. в екип с Брус Макларън с Форд GT40, както и 24-те часа на Дайтона на следващата година с Ферари,